Гърция не иска бежанци

52599
Гърция не иска бежанци
Снимка: Getty Images / Guliver

Отношението на гръцките власти към бежанците е брутално и незаконно - твърдят от правозащитната организацията "Про азил". Случвало се e бежанците дори да бъдат измъчвани, сочи проучване, за което са анкетирани 90 души.

Европейската агенция за охрана на външните граници Фронтекс и Гърция масово връщат бежанците, пристигащи в страната през турската граница - се казва в изследване на правозащитната организация "Про азил". Съгласно събраните данни - служители на специалните части задържали пристигналите на гръцка територия бегълци без да ги регистрират, след което в противоречие със закона ги отпращали обратно към Турция. А специалните части на гръцката брегова охрана връщали бегълците в турски териториални води.

Как живеят ромите в Гърция

Тъжната съдба на българското ромче Мария хвърли нова сянка върху отношенията между гръцката държава и ромите. Повечето от тях живеят в...

Повечето анкетирани казват, че са били подложени на издевателства. В случаите, в които бежанците били връщани от остров Фармакониси, "издевателствата спрямо деветима серийци са граничили с мъчения", се заявява в проучването.

През последните 13 месеца правозащитната организация е анкетирала 90 души в Турция, които поне веднъж са били отпращани от гръцката граница. Над половината от разпитаните са били сирийци, някои от които са били връщани многократно от гръцките сили за сигурност.

Жертвите на "Посейдон"

Един 20-годишен сириец, например, разказва следното за сблъсъка си с гръцките граничари край остров Самос: "Те носеха черни униформи и маски, можехме да виждаме само очите им. Стреляха 3-4 пъти във въздуха, след което се качиха на борда. Накараха ни да коленичим и да сложим ръце на тила. Взеха ни парите, изхвърлиха мобилните ни телефони и багажа ни в морето". Лодката била върната в турски териториални води, след което моторът ѝ бил повреден.

Според проучването на "Про азил", и Европейският съюз има определена вина за бруталните действия в рамките на акциите за защита на границата: почти всички документирани случаи на отпращане на бежанци са били извършени в обсега на района, в който Фронтекс осъществява операцията си "Посейдон".

Балканските народи и историческите (не)истини

Да помири балканските народи чрез пречистване на учебниците им по история от едностранчиви интерпретации, които пораждат агресии - таз...

Във времето, в което представителите на "Про азил" са правили анкетите си, 149 души в региона са загинали при опитите си да навлезат в Гърция. Почти всички са се удавили в Бяло море или в граничната река Еврос /Марица/.

Върнатите са поне 2 000

Само по свидетелствата на очевидци, най-малко 2 000 души от търсещите убежище по гръцко-турската сухоземна и водна граница са били върнати обратно, казва главният изпълнителен директор на "Про азил" Гюнтер Буркхард. И в контекста на факта, че след седем седмици предстои Гърция да поеме ротационното председателство на Европейския съюз допълва: "Гръцкото правителство с право очаква от останалите държави-членки на Общността повече солидарност по отношение на проблемите с бежанците. Но бъдещото председателство ще трябва да подкрепи това свое искане с уверенията, че съблюдава правата на бежанците".

Директното отпращане на бежанци от границата не е съвместимо с европейското право. На хартия всеки кандидат за убежище има правото да бъде допуснат на територията на страната, за да подаде своята заявка. Но намеренията на Европейската комисия са да поиска промени в регламента: след седмица комисията по вътрешните работи на Европейския парламент ще обсъди предложение, което предвижда Фронтекс да получи пълномощията директно да връща пришълците. Решението по въпроса трябва да бъде взето в края на ноември.

Източник: Дойче веле

Подкупната китайска журналистика

Случаят с арестувания китайски журналист Чен Йонгжу показва недвусмислено коя е втората най-голяма заплаха за журналистиката в Китай ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com