X
 
 

Македонският парламент се готви временно да забрани вноса на отпадъци

845 2
Македонският парламент се готви временно да забрани вноса на отпадъци
Снимка: iStock/Guliver
Македонският парламент се готви временно да забрани вноса на отпадъци, информира македонският телевизионен канал “Нова ТВ“, цитиран от Фокус.

Българските съдебни органи разследват софийска фирма на двама македонци, Блазе Игнатовски, управител и съсобственик и директора на депото за отпадъци „Дрисла“, Горан Ангелов, заради внос на съмнителни отпадъци от Италия успокоява обществеността и в двете страни. Те двамата твърдят, че няма опасни отпадъци в 25-те контейнера, които пристигнаха във Варна на 9 октомври и трябваше да бъдат прехвърлени за изгаряне в ТЕЦ "Бобов дол".

В Скопие изгониха шеф на депо за отпадъци, свързан с вноса в България

Уволнен е скандалния директор на депото, който е замесен във вноса на десетки контейнери от Италия в българските пристанища във Варна и...

Разследването, както бе обявено на днешния брифинг от бургаския окръжен прокурор Георги Чинев, показа, че става въпрос за отпадъци, които се различават от декларацията в митническата документация, съобщават български медии.

Според документите, 500-те тона отпадъци е трябвало да съдържат пластмаса и гуми, но по време на проверката са намерени и желязо, хартия и текстил. Междувременно българският премиер Бойко Борисов поиска разследването да вземе проби от пепел, за да се установи дали опасните отпадъци са изгаряни в ТЕЦ. Аферата в България в наши дни само допълнително притеснява македонската общественост, която се задушава в замърсен въздух, а подозренията са, че една от причините за замърсяването на въздуха в градовете е изгарянето на токсични отпадъци.

Собствениците приветстваха последните новини от България. Казват, че се оказа, че не са опасни отпадъци, а несъответстващата документация е оправдана, като казва, че те не са производители, така че да знаят какво е било в отпадъците. Независимо какъв финал ще преживее аферата в България, която случайно или не беше предшествана от ареста на българския министър на околната среда Нено Димов заради проблемите с водата в град Перник, но и за вноса на отпадъци (както съобщава Еурактив) няма да намали скептицизма на обществеността в Македония, че някои незаконни дейности по отпадъците, като голям бизнес в световен мащаб, имат своето място и в страната.

От инициативата „O2“ по време на аферата те твърдят, "че същата схема функционира в „Дрисла“- македоно-италианско партньорство за отпадъци", като се позовава на структурата на собственост на компанията „Блацион“, предмет на разследване от българските власти, където освен Игнатовски и Ангелов, италианците, Винченцо Трасари и Ецио Боче притежават дял в компанията, регистрирана с обща инвестиция от 1000 евро през 2016 г.

Няма радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите от Италия в Бургас

На този етап няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите с отпадъци от Италия. Това стана ясно по време на брифинг ...

„Италия, България, Румъния, Албания смятат, че има голям проблем с търговията с отпадъци. У нас длъжностните лица и служителите не виждат проблем, когато става въпрос за търговията с отпадъци, а държавата няма персонал, няма оборудване, няма акредитирана лаборатория и няма достатъчно обучени и некорумпирани инспектори, които да потвърдят това, което пише в документите. Дирекцията за разследване срещу мафията (DIA) в Италия например провежда мащабно разследване на трафика на отпадъци, координирано от националния прокурор за борба с мафията и тероризма. Причината е пактът, подписан между трите мафии Камора, Ндрангета и Коза Ностра за контрол на депата на Балканите и износ на битови и промишлени отпадъци от Италия и други страни от нашия регион. Поради тези причини италианският прокурор за борбата срещу мафията редовно посещава страната ни и други в региона, които са мишени на италианската мафия “, казват от Инициатива „O2“.

Факт е, че македонската общественост не се доверява на институциите. Като отправна точка депутатът Лиляна Поповска отправя апел към депутатите да приемат проекта за промени в закона за управление на отпадъците, които тя и колегата й от партията Мая Морачанин предлагат на следващото заседание на парламента. Основната идея на закона е временна забрана на вноса на отпадъци, която би била в сила, както тя казва, докато вътрешният институционален капацитет не бъде укрепен, за да възстанови общественото доверие.

„Очакваме проектопоправките да бъдат приети, защото бяха приети в парламентарните комисии.. Но проблемът при нас е, че нашите институции очевидно не са в състояние да контролират какво се случва у нас по отношение на вноса на отпадъци. Това е временна мярка, забраняваща използването на отпадъци като гориво. В повечето страни по света е разрешено, а отпадъците се използват като гориво. Разбира се, ако има калорийна стойност и не е опасно “, каза Поповска пред "Нова ТВ".

Actualno.com

Етикети:

  • Бай Ставри е радост! 2 Бай Ставри е радост! преди 1 месец Профил на трол?
    Данни за вносителя на боклука за централите на Ковачки: Българското търговско дружество "Блацион" ООД с ЕИК 203938566 с капитал 2000 лв., със седалище и адрес на управление в гр. София-1113 СО-Изгрев, ул. Фр.Ж.Кюри № 20 ет.4 оф.3 (срещу македонското посолство!) и управител Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония, и съдружници: БЛАЖЕ ИГНАТОВСКИ (800 лв.); "ЮПИТЕР СЕКЮРИТИ" ЕООД виж още ›› ЕИК 113591091 (300 лв.), ВИНЧЕНЦО ТРАССАРИ (300 лв.); ЕЦИО БОЧЕ (300 лв.); ГОРАН АНГЕЛОВ (300 лв.) [директор на македонско депо за отпадъци "Дрисла"!] !!! Наличието сред вносителите на боклука на търг.д-во ЮПИТЕР СЕКЮРИТИ ЕООД с ЕИК 113591091 ("Основна дейност по НКИД: Код КИД: 7460 Детективска и охранителна дейност; Друга дейност: строителна дейност и услуги, търговия и отдаване под наем на недвижими имоти, търговия с отпадъци от черни и цветни метали; Капитал 5000 лв.; гр. София ул. хан Аспарух №7 ет.5; Управител и еднолич. собств. ГЕОРГИ ПЕТРОВ ГЕОРГИЕВ) води нещата към българските силови органи и спец-служби (и ПП "ВМРО-Б.Н.Д." като тяхно противоконституционно творение и оперативен орган!)! В България МВР-лиценз за частна дедективско-охранителна дейност се изадава САМО на бивши или раннопенсионирани служители на МВР и/или службите (напр. "ИПОН" на Борисов!) ! Излиза че далаверата с боклука (и прането на пари) е доходоносен СЪПЪТСТВАЩ ЧАСТЕН БИЗНЕС на персони от БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖБИ и ПАРТИЙНА БЮРОКРАЦИЯ с ИТАЛИАНСКАТА МАФИЯ с ЧАСТИЧНА МАКЕДОНСКА ЛОГИСТИКА?! А Ковачки е само едно крайно технологично звено от този МРЪСЕН БИЗНЕС с боклуци и пране на пари. А не беше ли и финансов благодетел и коалиционен ортак ("ЛИДЕР") на ДС-Ванче караПраси с тераси https ://bit.ly/2RaC4Md ? Докато партийните чиновнически ОРГАНИЗАТОРИ, ПОКРОВИТЕЛИ и РУШВЕТОПОЛУЧАТЕЛИ са от ПП "ВМРО-Б.Н.Д." на службите, съпартийците, частните търговски съдружници и съБутилници на ДС-Ванче караПраси от 30 години насам: Николай Кънчев (екологичен зам-министър по отпадъците), Анатолий Величков (военен зам.министър!), Нено Димов, и разабира се шефове от самите служби .... За отбелязване е и че в края на 2019 г. КараКачан закупи някакви нидерландски стари железа (обявени за бивши корвети), като само за транспортирането им до Варна българския бюджет ще трябва да плати над 2 млн.?!
  • Бай Ставри е радост! 1 Бай Ставри е радост! преди 1 месец Профил на трол?
    И никой не смее да спомене за ПЕРАЧНИЦАТА НА ПАРИ от контрабанди, продажба на паспорти и рушвети: ФОНДАЦИЯ в ЧАСТНА ПОЛЗА (!) "ВМРО" (ЕИК 112602581, гр. Пазарджик ул. Ив. Вазов 14 ет.2 с шеф Красимир Дончев Каракачанов с ЕГН 6503295347), която е с противоправно апортиарани ОБЩЕСТВЕНИ ИМОТИ и АКТИВИ на Македонските Братства?! Защото случайно в счетоводните й книги може да се открият кримнални лица виж още ›› и структури - "дарители" (на рушвети)?! Ето защо не искат и Македония да стане членка на ЕС и НАТО - за да бъде плацдарм извън евро-регулациите за криминалните им и контрабандни далавери и пране на пари (ДПС-ара Христо Бисеров переше парите от рушветите през македонски банки, нали?!)! Затова и препядстват асоциирането й чрез някаква договорна КОМИСИЯ от българска страна БКП-ВИСШИ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ и ПРОПАГАНДНИ МАНИПУЛАТОРИ под "исторически" плащ и ДС-кинжал от отдел "Пропаганда и агитация" към ЦК на БКП: Ангел Димитров, Наум Кайчев, Илчо Илчев, Топалов, .... А и напират да придобият голяма македонска банка за да си осигурят още едно, тяхно си, финансово прикритие! И случайно ли съпругата на ДС-Ванче караПраси с теарси - Росица Слабакова - караКачан - е парашутирана без необходимия стаж и юридически капацитет за прокурор директно в Соф. Градска, а сега и в Соф. Апелативна Прокуратура - да "разследва" или да прикрива дебелака си, ли?! Ало-о-о, Гешев, врагът с ДС-партиен билет е в "гащите" ти и ако САМ не се "подмиеш" - патриотарската КРАСТА не ти мърда! Възниква и въпросът: Има ли българският Парламент и Бойко Борисов някакъв контрол върху българските специални служби или самите служби контролират и водят за носа пожарникаря Борисов и Парламента?! От само себе си възниква въпросът: Зашо все още в "европейска" България съществуват политически партии, произлизащи и оперативно обслужващи специалните служби (български и/или чужбински)! Всяка година представител на ВМРО-Б.Н.Д. е почетен гост и говорител - "Дорогие братя и друзя" http ://bit.ly/2lUNS6C - на русофилския събор на яз. Копринка - все още не пресъхнал! Този Вангелов беше шеф на паспорто-продаващата АгБгЧужбина (преди бате Харо), а в момента е депутат в Парламента от ПП "ВМРО-Б.Н.Д." и зам.председател на Комисията за национална сигурност!?
Последно в Актуално