Предсрочни избори в Сърбия: Вучич в битка с триглава опозиционна "ламя"

1778
Предсрочни избори в Сърбия: Вучич в битка с триглава опозиционна "ламя"
Снимка: Getty Images

Сръбските граждани днес ще отидат до урните, за да упражнят правото си на вот в петия парламентарен вот от 2012 г. насам. Избори на местно ниво ще се проведат в над 60 населени места, след като кметовете подадоха оставки при насрочването на изборите.

Около 6,5 милиона души имат право на глас за 250-местния парламент, а за мнозинство в събранието са необходими 126 места. Регистрирани са 18 листи с над 2000 кандидати. Около 1,6 милиона души имат право на глас в Белград, а в бюлетината има 14 листи. Гласоподавателите ще определят новите 110 съветници в градското събрание на столицата, които след това избират кмет. Косовските сърби имат право да гласуват на територията на Сърбия. Избирателните секции отварят в 7 ч. местно време и затварят в 20 ч.

Поредни предсрочни избори

Още: Как 12 % инфлация ще се отрази на изборите в Сърбия

Съперниците на Александър Вучич се надяват на "пробив" в столицата Белград, но на национално ниво президентът изглежда ще запази влиянието си. Днес е вторият път за по-малко от две години, в който се свикват предсрочни избори за столицата и третият парламентарен вот за период от четири години, в допълнение към безпрецедентното и избирателно решение за изместване на календара за гласуване с шест месеца напред в повече от над една трета от сръбските общини. От 2012 г. насам, когато Сръбската прогресивна партия (СПП) пое властта, са проведени 5 парламентарни избора, а 4 от тях бяха предсрочни, последните от които на 3 април 2022 г.

Снимка: iStock

Предварителните оценки сочат, че в повечето населени места в страната вотът ще бъде спечелен от СПП на Вучич и неговите съюзници. Вучич подчерта в навечерието на честването на 15 години от основаването на партията, че предстоящото гласуване е "най-важното досега", въпреки че официално не е президент на формацията от месец май тази година. Малко вероятно е партията да си осигури категорична победа, но се очаква резултатът да е достатъчен, за да продължи коалиционното си управление със социалистите и други по-малки формации. Листата "Сърбия не трябва да спира" вероятно ще има най-много мандати в парламента.

Още: Вучич: Великите сили ще се опитат да довършат превземането на Косово

Коалицията на президента управлява страната от 2012 г., когато той изведе новата тогава Сръбска прогресивна партия до победа. Вторият по големина партньор е Социалистическата партия на Сърбия (СПС), някога оглавявана от сръбския президент и осъден военнопрестъпник Слободан Милошевич. Неговият внук Марко Милошевич заема третото място в партийната листа.

Предизборната кампания

На 1 ноември Вучич разпусна парламента и обяви датата за предсрочните избори. Владимир Орлич - председателят на Народното събрание, след това обяви извънреден вот за попълване на провинциални постове във Войводина и Белград, както и в 64 други градски и общински събрания. Решението на Вучич дойде след месеци на натиск и многохилядни протести след масовите стрелби през месец май, които шокираха нацията и формираха движението "Сърбия срещу насилието", което пък по-късно се превърна в опозиционна коалиция. Опозицията обвини Вучич и проправителствените медии в подхранване на атмосфера на насилие чрез излъчване на пропагандни риалити шоута, медийно затъмнение и критики срещу инакомислието, пише БГНЕС.

Делегация от наблюдатели на изборите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) отбеляза през ноември, че всички с изключение на един от парламентарните избори в Сърбия от 2000 г. са били предсрочни, което оказва отрицателно въздействие върху функционирането на демократичните институции и вкарва страната в период на полупостоянна кампания и възпрепятства пълното прилагане на законите и контрола на изпълнителната власт.

Още: Белград: България е шпионин №1, разузнава за НАТО и за албанците

"Предизборни наблюдатели отбелязаха силно поляризирана кампания преди предсрочните парламентарни избори следващия месец, безпрецедентно ниво на негативна кампания и всяване на страх, атаки срещу опозицията и журналисти и сериозни проблеми, свързани с медиите", се казва в доклада.

Предварителни прогнози

В едно от последните проучвания, проведено 3 дни преди изборния ден от агенция ИПСОС, управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) има подкрепата на 44,6% от гласоподавателите. Втора политическа сила е "Сърбия срещу насилието" с 23,6%, а на трето място формацията на Ивица Дачич Сръбската социалистическа партия (СПС) – 8,7%. Очакваната избирателна активност е над 56%, но може да варира в интервала между 54,6 на сто до 58,2 на сто.

Опозицията не успя да се обедини изцяло в обща листа, въпреки тежките преговори в последните седмици. Трите основни опозиционни блока са коалицията "Сърбия срещу насилието" и две коалиции от десни партии – "Народно събрание" и НАДА.

Още: Уж за Коледа: Вучич раздава по 160 лв. на студент и по 16 лв. на ученици предизборно

"Сърбия срещу насилието" е съставена от "Партията на свободата и справедливостта" (ПСС) на бившия кмет на Белград Драган Джилас, "Народно движение на Сърбия" на Мирослав Алексич, "Зеления ляв фронт", "Сърце", ръководено от Здравко Понош, Екологичното въстание, оглавявано от Александър Йованович - Чута, Демократическата партия, Движението на свободните граждани и партията "Заедно". Зам.-председателят на ПСС Мариника Тепич оглавява листата.

Останалите основни партии са разделени в коалициите "Народно събрание" и НАДА.

Значението на Белград

Снимка: iStock

Ключов фактор за бъдещето на управляващата партия обаче може да се окаже Белград, където според прогнозите опозицията има шанс да надвие СПП. Коалицията "Сърбия срещу насилието" е в напрегната надпревара със "Сърбия не трябва да спира" на президента Александър Вучич и бившия кмет и вицепрезидент на СПП Александър Шапич. Той се оттегли на 29 септември, след което прогнозира уверено: "Аз не съм отиващият си кмет. Аз съм бъдещият кмет".

В надпреварата Шапич ще се изправи срещу кандидата на коалицията "Сърбия срещу насилието" Владимир Обрадович - преподавател, депутат и бивш член на национално-консервативната Демократическа партия на Сърбия (ДСС).

Близо 1,7 милиона от общото население на Сърбия от около 6,7 милиона души живее в Белград и той е безспорният политически и административен център на страната. Настоящият годишен бюджет на града от 191 милиарда динара (1,78 милиарда долара) съставлява около 9% от разходите на националния бюджет.

Опозицията проведе предизборната кампания в Белград с посланието, че победа в столицата може да бъде първата стъпка към свалянето на Вучич от власт в цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com