X
 
 

Протестиращи студенти блокират Белградския университет

798 0
photo of Протестиращи студенти блокират Белградския университет
Снимка: Getty Images / Guliver
Студентите от протеста „1 на 5 милиона“, които блокират сградата на ректората на Белградския университет (БУ) за четвърти ден, днес не допуснаха работещите да влязат в сградата.

Студентите казали, че няма да се проведат "каквито и да било преговори за влизане на служители", докато ректоратът на БУ не заяви, че "осъжда нападението срещу ректората от активистите на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), които нападнаха студентите”.

Пореден протест "Един от пет милиона" в Белград

Пореден протест „Един от пет милиона“ се проведе снощи в Белград. Традиционната демонстрация срещу президента на Сърбия Але...

Пред ректората са преподаватели, дошли да подкрепят студентите, ректорът на БУ Иванка Попович, както и лидерът на Демократическата партия (ДП) Зоран Лутовац, вицепрезидентът на Партията на свободата и справедливостта (ПСС) Мариника Тепич.

Ректорът на БУ Иванка Попович заяви днес, че представителите на ректората са готови да разговарят открито със студентите от „1 от 5 милиона“ и че очакват известна толерантност от тяхна страна и че трябва да се постигне компромис.

Попович каза, че има някои "безотговорни твърдения", че водата и електричеството могат да бъдат прекъснати, което според нея "със сигурност няма да се случи".

Тя определи исканията на студентите като "малко разводнени" и че младежите "разбират ситуацията по един начин". „Ние като отговорни университетски ръководители не можем да се изразяваме толкова свободно, колкото очакват от нас. Трябва да сме отговорни в изявленията си “, каза Попович.

В Белград палиха знамената на ЕС, САЩ и НАТО

В центъра на Белград днес националистическата Сръбска радикална партия (СРП) на Воислав Шешел проведе протестен поход по случай 20-та г...

Причините за блокадата, казаха студентите, са многобройни: безотговорното поведение на властите (водено от министъра на образованието Младен Шарчевич) към образованието, а основната причина за блокадата е "изплагиатствания докторат на министъра на финансите Синиша Мали и искането ректоратът да изпрати официално искане до министър-председателя Ана Брнабич да освободи Мали.

По повод действията на студентите президентът Александър Вучич каза вчера, че няма да има намесата, която искат.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители