Защо?: Въпросът на македонската античност и Средновековие

55516
Защо?: Въпросът на македонската античност и Средновековие

Преди седмица в Македония пристигнаха 15 восъчни фигури, които според Скопие са на бележити исторически личности от македонската история и ще са част от експозициите в новостроящия се македонски Археологически музей.

Фигурите са в естествен ръст, като общата цена за изработката им е 421 260 евро.

Самият Археологически музей ще бъде на 3 етажа, с обща площ от 6000 кв.м и ще приюти около 6000 артефакта от македонската древност до Средновековието. За сравнение, 6000 кв.м. е площта на българския Национален исторически музей.



В медиите излезе информация за някои от историческите личности, на които са били направени восъчни фигури - Александър Македонски, Филип ІІ, Олимпия, Самуил, Крали Марко, Аристотел, Юстиниан, Персей, Тит Флавий Орест...

Представянето на фигурите предизвика бурни дискусии както в Македония, така и в съседните й държави. Редица чужди експерти недоумяват какви са аргументите на Скопие да присвои тези личности.

Най-общо казано, аргументите са следните:

Александър Македонски - цар на на Древна Македония, управлявал от 336 пр.н.е. до смъртта си през 323 пр.н.е. Един от най-успешните пълководци в историята.

Аргументи - съвпадението на имената на Древна Македония и на сегашна Македония (БЮРМ)

Филип ІІ - баща на Александър, цар на Древна Македония.

Същите аргументи - съвпадение в имената на държавите

Олимпия - майка на Александър, съпруга на Филип

Същите аргументи - съвпадение в имената на държавите

Аристотел - древногръцки философ, един от най-големите гении на Античността, наричан "Баща на науката". Ученик на Платон и учител на Александър Македонски.

Аристотел е роден през 384 г. пр. н.е. в древногръцкия град Стагира на Халкидическия полуостров, който по негово време е завладян и разрушен от армията на Филип ІІ. Аристотел израства в македонския двор, в последствие се съгласява да учи Александър и други македонски благородници. В знак на благодарност Филип възстановява града и заселва старите му обитатели, които по-рано е поробил.

Аргументи - Аристотел е прекарал голяма част от живота си в македонската империя, което води до основния аргумент - съвпадение в имената на държавите.

Юстиниан Велики - император на Източната Римска Империя (Византия) от 1 април 527 г. до 11 ноември 565 г. С управлението на Юстиниан започва трансформацията на късноантичната Източна Римска Империя в ранносредновековна Византия. За последен път римски император се опитва да подчини цялото Средиземноморие.

Аргументи - географски - Юстиниан е роден през 483 г. в близкото на Скупи (Скопие) градче Тауризиум (днес село Таор, Република Македония). Също така той издига крепостта Кале в Скопие през 535 г.

Персей - последният василевс (от 179 г. пр.н.е. до 168 г. пр.н.е.) на Древна Македония. Член на династията Антигониди и син на Филип V Македонски.

Аргументи - съвпадение в имената на държавите

Тит Флавий Орест - почетен жител на Хераклея, където му издигат статуя. Хераклея Линкестис  е античен град, основан в средата на 4 век пр.н.е. от македонския цар Филип II Македонски в северозападната част на Македонското царство в котловината Пелагония в близост до съвременния град Битоля, Република Македония.

Аргументи - георграфски - древна Хераклея се намирала близо до съвременна Битоля.

Самуил - български цар, управлявал България от 997 г. до 6 октомври 1014 г. Той е първият владетел от династията на комитопулите. За ранните години на Самуил не се знае много. Надписът от с. Герман край Преспанското езеро и добавките на епископ Михаил Деволски към хрониките на Скилица сочат, че бащата на комитопулите е Никола, а майка им - Рипсимия.

Аргументи - обединил всички македонски територии. В Скопие приемат и теза, че Самуил е от персийски род, т.е. от персийски заселници, които Византия изпратила в Македония. Най-общо казано, основният аргумент отново е георграфски.

Крали Марко - средновековен крал на Прилепското кралство, последният му владетел, обхващащо голяма част от областта Македония, със столица Прилеп. Прилепското кралство е държавно владение наследило по правоприемство кралската титла на Неманичите от Кралство Рашка. Марко е син на прилепския деспот Вълкашин Мърнявчевич, който около 1365 г. е обявен от сръбския цар Стефан Урош за съвладетел на Душановото царство.

Въпреки, че завършва живота си като османски васал, в народните песни Марко остава като непобедим юнак и защитник на християните от османците. Възпят е в народния епос на българи и сърби. Крали Марко заема значимо място в културата на Сърбия, България и Република Македония.

За местния български произход на краля на Прилеп свидетелстват редица летописци и хронисти от по-старо време, сред които Константин Михайлович, Иван Музаки, Сфранцес, Теодор Кантакузин, Йосиф бен Йошуа, Филип Лоренц и други, които го сочат недвусмислено като "български княз".

Аргументи - георграфски - Прилепското кралство се припокрива като територия с тази на съвременна Македония (БЮРМ)

Извод - основните аргументи на властите в Скопие за присвояване на горепосочените исторически личности и много други са основно два - географски и съвпадение на имената.

Б.Димитров: Нека в македонския Археологическия музей оставят място и за моята фигура

В Археологическия музей на Македония нека да оставят място и за моята фигура, защото не се съмнявам, че ще бъда обявен за македонец. То...

Фигурата на Александър Македонски

Фигурите на Филип и Олимпия

Скопие взриви македонското общество с восъчните фигури на Александър, Филип, Самуил и Юстиниан

Восъчни фигури на Александър Македонски, майка му Олимпия, Филип Втори, Аристотел, Персей, цар Самуил и Крали Марко ще бъдат поставени ...

Фигурите на Юстиниан и Самуил

След представянето на восъчните фигури мнозина в Македония изразиха недоволство. То изхожда от различни доводи. От естетическите -"Александър прилича на Клеопатра, ако беше мъж" и "Юстиниан изглежда като мъж, който много иска да е жена", та чак до експертните - като мнението на редица специалисти, че мястото на восъчните фигури не е в един археологически музей, защото по света няма такава практика и  защото това би довело до манипулация на историческите факти.

Сега за македонската и световната общественост остава да чакат разкриването на останалите личности, които са удостоени с фигури, както и отговорът на въпроса с какви точно оригинални антично македонски експонати ще бъде напълнен бъдещият просторен музей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com