В Благоевград ще предоставят общински жилища на бежанци

1689
В Благоевград ще предоставят общински жилища на бежанци
Снимка: Личен архив във Фейсбук

Община Благоевград ще предоставя общински жилища на бежанците от войната в Украйна, пише "Югозапад Днес". Кметът Илко Стоянов беше категоричен, че сега е моментът Благоевград да покаже съпричастност и характер. Предоставянето на жилищата няма да ощети целевата група и нито един благоевградчан, който желае да бъде настанен, няма да бъде връщан.

"Ние трябва да сме пример и да покажем съпричастност и характер. Не се страхувайте, че ще бъдем една от първите общини у нас, предоставили жилища на бягащите от военен конфликт, напротив, бъдете горди! Искам да ви припомня, че този град е награждан от бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Този град е космополитен в това отношение и винаги е бил", каза за "Югозапад Днес" кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, по чието предложение днес Общинския съвет на Благоевград гласува да предоставя жилища на бежанци.

"Ежедневно получаваме обаждания за помощ към бежанците. Общината е публична институция и нейната роля е именно да помага", каза още Стоянов. Той уточни още, че предоставянето на общинските жилища по никакъв начин няма да ощети целевата група, защото има достатъчно жилища, които от години стоят необитаеми. Близо 15% от общинските жилища са заети до този момент, а кметът уточни, че няма нито един върнат благоевградчанин, който иска да ползва общински жилища.

"Представете си една майка с малки деца да чака една седмица на улицата административни решения. Това не е човешко. Хора, това е война! Тези хора страдат.", допълно общинския съветник д-р Таковски и изрази надежда, че Областният управител В. Сарандев няма да върне решението с оглед на негативната реакция на някои представители на БСП в Общинския съвет.

"Солиден списък от доброволци и представители на бизнеса ще помагат на бежанците. Община Благоевград е готова с конкретна помощ и мерки. Общината работи активно по бежанската ситуацията в момента. Имаме и пет частни апартамента на частни лица, които ще се предоставят на бежанци", каза Емилия Халилова, началник на социалния отдел към Община Благоевград.

Решението бе гласувано с почти пълно мнозинство. Така Община Благоевград вече ще може да помага на бежанците с общински жилища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com