ЦИК: Над 20% е била избирателната активност

11343
ЦИК: Над 20% е била избирателната активност

В референдума на 27 януари са участвали над 20 на сто от имащите право на глас. Това категорично заяви заместник-председателят на ЦИК Румяна Сидерова пред БНР.

Тя съобщи, че в рамките на днешния ден ЦИК ще оповести и окончателните си резултати от първото национално допитване у нас след демократичните промени от 1989 година. "Това означава, че предложението за провеждането на референдума се връща обратно в Народното събрание", каза още Сидерова.

Според междинните резултати 60.66% са гласували с "Да" на референдума, а 37.93% - с "не". Най-голям дял на гласувалите с "да" е в областите Плевен, Търговище, Разград, Смолян, както и в Кърджали. В Раднево и Гълъбово, където са трите ТЕЦ-а и мините "Марица-изток", около 70 на сто са противниците на ядрената енергетика. По-голям отрицателен вот са дали столичани. В 26-а секция в Айтос не е пусната нито една бюлетина.

Общо 4348 български граждани в чужбина са взели участие в референдума, съобщиха от външното министерство. От тях 50.8% са гласували против нова ядрена централа, а 47.2% - "за". Недействителните бюлетини са под 2%.

В неделя в България се състоя първият референдум в демократичната история на страната, който е по инициатива на гражданите, а не е спуснат от властта.

Въпросът беше формулиран по следния начин: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" .

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира четири инициативни комитета за всенародното допитване.

Комитетът на професор Стефан Воденичаров застъпва тезата за необходимостта от нова АЕЦ и по-конкретно изграждането на втора атомна централа на площадката в Белене, която беше спряна от правителството на Бойко Борисов и срещу България е заведен иск за 1 милиард евро в Международния арбитраж в Париж. Зад този комитет стоят инициаторите на всенародното допитване от Българската социалистическа партия, които събраха над 770 хиляди подписа.

По закон референдумът ще се счита за успешен, ако се достигне избирателна активност сходна с тази на последните парламентарни избори през 2009, когато са гласували 4 225 124 граждани. Ако в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението се внася за разглеждане в парламента.

Редактор: Е. Гигова

"Подкрепа" иска референдум за образованието

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" ще предложи тема за нов референдум и тя ще засегне политиката към образованието в България. То...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com