Джамбазки: "Синята зона" не обслужва интересите на гражданите

5859
Джамбазки: "Синята зона" не обслужва интересите на гражданите

Да събираш повече средства от хората във време на криза, само за да бъдат вливани по неясен начин в градския транспорт, не обслужва интересите на гражданите, а корпоративни интереси на хора, свързани с градския транспорт.

Това заяви общинският съветник Ангел Джамбазки, който в знак на подкрепа се присъедини към днешния протест против новите правила за синя зона в центъра на София.

Но ако общинският съветник очакваше да види действено изражение на гражданската позиция на събралите се около 50 протестиращи, то той вероятно е останал малко разочарован. Тази вечер активистите отделиха не на активните протестни действия, а на дебатирането и обмислянето на следващите им действия, предаде БГНЕС. Групата от хора остана на сборния си пункт – площад "Славейков", а движението по бул. "Патриарх Евтимий", което те до момента редовно спираха, остана нормално, поне за тази вечер.

Според Джамбазки правилата за синята зона са в особен ущърб на жителите на центъра на София, като по този начин им се налага допълнителен данък. Той определи като неправилно решението да се налагат рестриктивни мерки при положение, че не се създават добри условия за градски транспорт и паркиране в центъра на столицата. "Попитайте съветниците в общината, които подкрепят това решение колко паркинга са построени с парите от синята зона. Аз ще ви отговоря – нито един. Попитайте ги колко от парите са дадени за подобряване на условията за паркиране – нито един лев. Парите реално погледнато отиват в умиращия градски транспорт", каза още Джамбазки.

Според него общинските съветници проявяват високомерно отношение и готовност да наложат мнението си въпреки общественото мнение и призова несъгласните граждани на протест пред общината на заседанието на СОС на 13 септември. Джамбазки допълни, че очаква Транспортната комисия да наложи увеличението в цените без да дава обяснения.

Не може администрацията да има различен интерес от този на гражданите, Общината трябва да защитава този интерес, продължи съветникът. "Паркирането би трябвало да е услуга. Всяка услуга има своята цена, тази цена трябва да бъде обяснена. Когато ти товариш хората с един нов данък, какъвто по същество е това нещо, трябва да обясниш каква е логиката и колко струва. Обяснение няма", каза още Джамбазки.

Редактор: Калина Здравкова

ДНЕС: Не може за час паркиране да плащаме колкото за 2 хляба

Не може за час паркиране да плащаме колкото за 2 хляба. Това обяви Силвия Робева от Гражданско движение ДНЕС, предаде БГНЕС. Нямаме е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com