Едва ли ЕК бърка в това, че има политическо влияние върху ДКЕВР

7682
Едва ли ЕК бърка в това, че има политическо влияние върху ДКЕВР

Самото въвеждане на либерализацията в България е нещо, от което всички бягат и не се обсъжда, а е нещо важно и заради референдума. Това каза пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията във връзка с уволнението на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

ДКЕВР и правителството трябва сериозно да се занимаят дългосрочно, говорим за 2020-2030 г. за такава либерализация, това значи, че цените на тока на практика трябва да се определят от пазара в Европа, което за България означава средно покачване на цената, по-голяма сигурност на доставките. Без значение какви мощности ще се строят, цената ще е такава, че няма да се определя от това какво си построил, а от средния европейски енергиен пазар, уточни Стефанов.

Има сложен процес на взаимодействие между правителството и регулатора, например отделните дружества, които ще изпълняват ролята на преносни предприятия, какъвто е "Булгартрансгаз". Това може да се разглежда като повод, че в ДКЕВР се натрупа доста напрежение, според Стефанов.

Той добави, че последното предупреждение беше от Съвета на ЕС за реформите в България, една от ключовите препоръки беше подобряване на работата на регулаторната комисия ДКЕВР. "Изключително нисък е капацитетът на ДКЕВР да въведе такива правила. За потребителите никога не е ясно цените защо растат, защо не растат и т.н. Липсва независимост на регулатора. Правителството трябва да положи усилия да покаже пред Брюксел, че работата на ДКЕВР ще остане независима. Много трудно може да бъде свален председателят на ДКЕВР, това става по негово желание единствено. Няма възможност да бъде сменен, ако той самият не е направил някакво сериозно нарушение. Едва ли ЕК бърка като казва, че има политическо влияние върху ДКЕВР", заяви още, Стефанов.

Премиерът Бойко Борисов уволни вчера председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Борисов ще предложи на Министерски съвет да освободи от длъжност Семерджиев. Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.

За последните шест месеца министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК.

Във връзка с неизпълнението на ангажиментите си Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата му като председател и член на комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов.

Редактор: Е. Гигова

Борисов яхна метлата – още една оставка

Министър-председателят Бойко Борисов ще предложи на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за ене...

 

 

 

 

Червенкондев е гласен за ДКЕВР, Дамянова - за министър на образованието

Оставките, които заваляха днес, предизвикаха най-различни слухове относно това кой ще заеме овакантените постове на председател на Държ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com