Моряците от "Св. Николай" ще бъдат съдени в Испания

8223
Моряците от "Св. Николай" ще бъдат съдени в Испания

Задържаните 21 български моряци трябва да бъдат съдени в Испания. Това заяви испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас, цитиран от бТВ. Днес министър Диас се срещна с българския си колега Цветан Цветанов в Мадрид.

Министър Цветанов заяви, че независимо къде ще бъде процесът, той трябва да е справедлив, виновните да понесат своето наказание, дори и да е най-тежкото. Той каза още, че на първо място самият екипаж трябва да помогне на себе си като съдейства на разследването преди да очаква помощ от когото и да било.

Испанските власти изнесоха данни за движението на кораба "Свети Николай" и затова къде той е бил натоварен, предаде БГНЕС. Стана ясно, че плавателният съд е бил натоварен между 20 и 24 юли с кокаин от Венецуела. Вече са известни определени лица, които са отговаряли за набирането на екипажа. Известни са и техни контакти в Европа. Затова двамата вътрешни министри са се договорили след 15 дни в България да дойдат представители на испанските спецслужби, които в сътрудничество с българските си колеги, да проведат операции. Цветанов не уточни какви ще са тези операции, но каза: "Това, което се договорихме – организираната престъпност ще остане неприятно изненадана".

Министър Хорхе Фернандес Диас не каза конкретно колко и кои от моряците са били наясно с какво точно е бил натоварен корабът. Той намекна, че след като всички са били на кораба 20 дни, значи всички би трябвало да знаят. Мнението му е, че всички моряци са знаели.

Припомняме, че общо 21 българи от екипажа на кораба "Свети Николай" са в ареста, след като на борда бяха открити близо 3 тона кокаин. В България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев. По-късно и двамата бяха освободени от специализирания съд. Вчера близки на задържаните моряци се срещнаха с премиера Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com