НЦИОМ - да бъде или да не бъде?

12897
НЦИОМ - да бъде или да не бъде?

В последното си социологическо проучване НЦИОМ показа, че 65% от българите не одобряват работата на парламента. Скоро след това обаче, председателя на НС Михаил Миков заяви, че НЦИОМ няма място в парламента. „Смятам, че НЦИОМ трябва да бъде закрит по няколко причини. Първата е, че през годините многократно е имало обвинения, че тя е една официозна социологическа агенция. Смятам, че няма нужда от това, има достатъчно много социологически агенции. Смятам, че трябва да бъде изградено звено за анализ от ефектите на приеманото законодателство, защото такова изискване има в закона за нормативните актове и то не е изпълнено с години", каза Михаил Миков.

Тепърва предстои да се изяснят сметките.

След като обяви, че парламентът няма нужда от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), а се нуждае от ново звено за анализ от ефектите на приеманото законодателство, председателят на НС Михаил Миков заяви и намерение да сезира прокуратурата за работата на центъра. Миков се мотивирал от одитен доклад за работата на НЦИОМ от 1 януари 2012 до 30 юни 2013 г., който съдържал странни цифри за възнаграждения и хонорари на служителите, някои от които без дори да имат договор.  

Според неофициални източници Миков вече е имал разговор с директора на центъра Лидия Йорданова, която в момента е в болничен, по думите на колегите й, и не отговаря на телефона си за коментар на ситуацията, информира КРОСС.

Бюджетът на НЦИОМ за тази година е около 500 000 лв., а за миналата е бил малко над 380 000 лв. На щат в центъра се водят 12 социолози, 1 технически сътрудник и 1 счетоводител, като НЦИОМ може да сключва договори за различни типове проучвания на общественото мнение с различни организации.

Според одитния доклад НЦИОМ е заплащал на своите щатни служители за едни и същи дейности както възнаграждения по трудови правоотношения, така и по граждански такива. Така служителите получавали по две заплати на месец. Освен това за проверявания период са изплатени на външни лица суми без подписан договор, пишат днес медиите. Става дума 211 879 лв., разпределена между мними анкетьори. НЦИОМ получи обвинения, че в различните анкети са наемани роднини на служители на ведомството.

От ръководството на парламента допускат, че ще се наложи социолозите да връщат пари в бюджета.

Одитът констатира, че сключените граждански договори с ръководителя на НЦИОМ са недействителни, както и нарушения при командировките на шефката на центъра Лидия Йорданова.

Нарушения са засечени и при външните договори на НЦИОМ, при които без строго определена методика за формиране на цената, са правени изследванията по поръчка на външни организации и институции.

Одитният доклад обхваща проверка на изследванията, договорите за извънтрудовите правоотношения, гражданските договори с щатните служители на НЦИОМ и командировките.

В правилата за устройството и дейността на НЦИОМ няма ясно определени организационна структура, ред за възлагане на дейности за изпълнение от външни лица, йерархичност и ясни права и задължения за докладване и дефиниране на процесите в НЦИОМ, обобщава документът.

НЦИОМ е създаден в зората на демокрацията - края на 1989 година, с решение на действащото по онова време Народното събрание.

Според последното проучване на центъра, от месец юли, 65% от българите не одобряват работата на парламента.

Председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков е одобряван от 28% от пълнолетните българи, а неодобрението към работата му възлиза на 49%.

Сред лидерите на парламентарните групи в 42-то Народно събрание, най-високо е одобрението за председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов - 34%. Неодобрението за дейността му възлиза на 58%. В сравнение с края на месец април, Бойко Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение.

Лидерът на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев запазва без промени както одобрението, така и неодобрението към дейността си в сравнение с края на април. Към 10 юли работата му одобряват 27% от българите, а 65% не я одобряват.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан е одобряван от 16% от интервюираните - дял с 6% по-висок в сравнение с април 2013 г.

Волен Сидеров е одобряван от 8% от българите, дял с 6% по-нисък от рейтинга на председателя на ПГ на Атака от април 2013 г.

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик.

Нов марсоход замества "Кюриосити"

Учените подготвят нов марсоход, който да замени „Кюриосити” в събирането на образци на Червената планета, пише вестник &bdq...

 

 

 

 

Преди 4 млрд. години на Марс е имало условия за живот

Марсоходът Curiosity откри убедителни доказателства, че някога в далечното минало Червената планета е била подходяща за живот. Това съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com