Плужеци нападнаха градините в Смолян

25074
Плужеци нападнаха градините в Смолян

Жители на Смолян дежурят в градините, за да предпазят реколтата си от поредната инвазия на кафяви плужеци. Заради неспирните дъждове от началото на месец юни, популацията на мекотелите е огромна. Слузестите животни нападат градините и унищожават за часове посевите от фасул, картофи, зарзават и най-вече ягодите.

Всяка сутрин и вечер след 17.00 часа градините в смолянския квартал „Каптажа” кипят от народ, като млади и стари, въоръжени с метални шишове и ръкавици събират с килограми от напастта, която заплашва да ги обрече на глад.

Кафяво-оранжевите голи охлюви се появиха в Смолян преди около 5 години, като постепенно популацията им придоби заплашителен брой.

Според местните те са внесени с инертен материал от строителна фирма с база до езерото „Рибката”, която имала огромна доставка от района на Ивайловград. Плужеците се хранят с всичко и унищожават градините. Наглите пълзящи дори влизат в домовете и причиняват истински ужас на домакините. Смолянчани водят истинска борба с плужеците, като някои дори вече пръскат с препарати. Други пък ръсят сол. Досега нито една институция не се е произнесла по проблема.

Не се предприема и никаква мащабна борба, въпреки, че охлювите са навсякъде и цапат улици и тротоари. За разлика от охлювите с черупка, черните и белите, кафявите ядат много повече.

Преброиха 237 мечки в Смолянско

237 мечки обикалят Смолянско, сочат данните от годишната таксация на дивеча в област Смолян, извършена от Регионалната дирекция по гори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com