Президентът каза "не" на купуването на българско гражданство

14126

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева, предаде БГНЕС.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че в деловодството на парламента е постъпил указ на президента на Република България, с който връща за ново обсъждане приетите на 29 ноември промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Икономическата комисия ще докладва за указа пред народните представители.

Припомняме, че с поправки в Закона за насърчаване на инвестициите Народното събрание прие, че чуждестранен инвеститор може да придобие българско гражданство, ако е получил статут на постоянно пребиваващ преди поне една година и е вложил не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект.

Сърби плащат 18 000 евро за наш паспорт

Между 200 и 18 000 евро плащат сърбите на посреднически агенции и адвокати, за да кандидатстват за българско гражданство, визи или ...

Поправката предизвика сериозно възмущение, тъй като влиза в противоречие със законодателството ни по отношение на чужденците. В него се упоменава, че прагът за придобиване на статут на постоянно пребиваващ за инвеститор небългарски гражданин е 4 млн. лева. Отделно Любен Корнезов изрично подчерта, че с новия Закон за инвестициите се насърчава "продажбата на българско гражданство".

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com