Протести пред парламента и дебати в пленарната зала за предучилищното образование

9248

Депутатите половин час спориха дали "просветата" да замени "образованието" днес по време на гласуването на второ четене на закона за предучилищното и училищното образование. Родителите настояват да отпаднат текстовете за задължително предучилищно обучение на децата, навършили 4 години, както и текстовете, забраняващи алтернативните форми на обучение като родителските кооперативи, съобщи КРОСС.

Депутатът от ДПС Лютви Местан предложи "просвета" да замени "образование" в заглавието на закона за предучилищното и училищното образование. Народните представители посветиха около половин час на този спор, съобщи бтв. Изненадващо идеята на Местан беше подкрепена от "Атака". От ГЕРБ обаче контрираха, че "по тази логика трябва да остане и министерство на войната". Мнозинството отхвърли предложението.

Не беше прието и това на левицата "предучилищно образование" да бъде заменено с "предучилищно възпитание и подготовка". От 3 до 6 години децата не просто се обучават, а и се подготвят за първи клас, аргументира се Валентина Богданова от „червените".

Галина Банковска от ГЕРБ обясни, че има едно понятие, и то е "образование" с три елемента - възпитание, обучение и специализация. Народното събрание отхвърли и искането на "Атака" заглавието да бъде „Закон за предучилищното и училищното образование и възпитание". Ивелин Николов от БСП пък обяви за абсурдно понятието "учител" в закона да се среща само веднъж, а да е заменено от "педагогически специалист."

Докато депутатите водиха граматически спорове, около 20 родители с малките си деца протестираха в градинката пред НС срещу текстове на второ четене в законопроекта за предучилищното и училищното образование. В тях се предвижда деца на 4  г. да тръгват на училище.

Според протестиращите този закон изключително грубо потъпква права и свободи на гражданите и отнема правото им да бъдат самостоятелни родители. Противниците на идеята изразяват категорично несъгласие децата им от малки да бъдат поети от „тази система, която доказа своята несъстоятелност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com