Европарламентът даде зелена светлина за увеличаване доставките на стратегически суровини

1529
Европарламентът даде зелена светлина за увеличаване доставките на стратегически суровини
Снимка: iStock

Европейският парламент окончателно даде зелена светлина на плановете си за увеличаване на доставките на стратегически суровини в ЕС.

Беше приет Законодателния акт за суровините, който е от изключителна важност  и има за цел да направи ЕС по-конкурентоспособен и по-независим, като намалява бюрокрацията, насърчава иновациите по цялата верига на създаването на стойност и подпомага малките и средните предприятия. Той също така стимулира научните изследвания, разработването на алтернативни материали и по-екологосъобразните методи за добив и производство.

Законодателството ще създаде икономически стимули и по-стабилна и сигурна бизнес рамка за проекти в областта на минното дело и рециклирането, както и по-бързи и опростени процедури за издаване на разрешения.

Още: Най-голямата литиева мина в Западна Европа получи зелена светлина

По време на преговорите със Съвета евродепутатите се бориха за по-силен акцент върху производството и по-широкото използване на материали, които могат да заменят стратегическите суровини. Те се пребориха за определянето на цели за насърчаване на добива на стратегически суровини от отпадъчни продукти. Евродепутатите също така настояха за намаляване на бюрокрацията за дружествата, по-специално за малките и средните предприятия.

Стратегически партньорства с трети държави

Членовете на ЕП също подчертаха важността на стратегическите партньорства между ЕС и трети държави за суровини от особена важност. Партньорствата ще спомогнат за разнообразяването на доставките, което ще бъде от полза за всички страни. Те осигуриха мерки за проправяне на пътя за дългосрочни партньорства, предвиждащи трансфер на знания и технологии, обучение и повишаване на квалификацията за нови работни места с по-добри условия на труд и доходи, както и добив и преработка по най-добрите екологични стандарти в страните партньори.

Докладчикът Никола Бер (Renew, Германия) заяви: "Това законодателство представлява план за индустриална политика за сигурни и устойчиви доставки на суровини в Европа. С целенасочени икономически стимули създаваме сигурност при планирането на проекти за частните инвеститори – чрез единни звена за контакт за дружествата и бързи и прости процедури за издаване на разрешения с ясни срокове за националните органи. Това ще даде тласък на добива, преработката и рециклирането в Европа“.

Още: Как Европа ще си набави "бялото злато"?

Следващи стъпки

Законодателството беше прието с 549 гласа „за“, 49 гласа „против“ и 24 гласа „въздържал се“. Сега то трябва да бъде официално одобрено от Съвета преди публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

Контекст

Електрически коли, слънчеви панели и смартфони – всички те съдържат суровини от изключителна важност. Те са решаващи за зеления и за цифровия преход и снабдяването с тях е важно за икономическата устойчивост на ЕС, технологичното лидерство и стратегическата автономност. От началото на войната на Русия срещу Украйна и все по-агресивната китайска търговска и индустриална политика кобалтът, литият и други суровини също се превърнаха в геополитически фактор.

На фона на глобалния преход към възобновяеми енергийни източници и цифровизацията на икономиката и обществото се очаква да се увеличи търсенето на тези стратегически суровини през следващите десетилетия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com