Прогноза: Западът няма да може да се откаже скоро от изкопаемите горива

5347
Прогноза: Западът няма да може да се откаже скоро от изкопаемите горива
Снимка: iStock/Guliver

Западът няма шанс да се откаже от петрола и газа в краткосрочен план, пише британското издание Spiked. Авторът на анализа отбелязва, че световното търсене на петрол миналия месец надхвърля пика от преди пандемията. И в бъдеще светът ще има нужда не само от по-малко, но от много повече изкопаеми горива, смята той. Преминаването към чиста енергия не е нищо повече от самозаблуда.

Британският премиер Риши Сунак потвърди тази седмица, че ще издаде 100 нови лиценза за нефт и газ в британската част на Северно море. И също така, че ще отдели милиони лири за проекта Acorn за улавяне и съхранение на въглерод в Сейнт Фъргюс в Абърдийншир. Планът е да се събира въглероден диоксид от рафинериите, да се изпомпва от централна Шотландия до брега и да се прехвърля в изчерпаните газови полета под Северно море. Още: Анализ: Затоплянето на планетата се увеличава, изкопаемите горива доминират

Действията на Сунак потвърждават съмненията, че няма реалистичен шанс Обединеното кралство и останалият свят да се откажат от петрола и газа в близко бъдеще. "Дори да достигнем нетна нула през 2050 г.", призна Сунак, "все пак ще посрещнем една четвърт от нашите енергийни нужди от петрол и газ." Той подчерта, че преминаването към внос на изкопаеми горива от чуждестранни компании само ще доведе до поскъпването им. А това от своя страна е изпълнено с въглероден отпечатък "два, три или четири пъти по-голям, отколкото ако Обединеното кралство запази собственото си производство на петрол и газ", предупреди той.

Въпреки че не бива да приемаме статистиката на Сунак за чиста монета - той в общи линии е прав. Петролът и газта са тук, за да останат и има основателна причина, пише Spiked.

Аргументите "срещу"

Всички сме добре запознати с реториката на природозащитниците, които яростно твърдят обратното. Зелените ни уверяват, че "енергийният преход" – неумолимият глобален обрат от изкопаеми горива към възобновяема електроенергия – е в ход, като електрическите превозни средства вече са на път да заменят бензиновите автомобили. Още: Активисти се разгневиха на Риши Сунак и покриха имението му с черни чаршафи (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ето защо зелената светлина от Сунак за по-нататъшен добив на петрол неизбежно беше възприета от британското екологично лоби като връщане назад. Кампанията "Спри петрола!" определи Сунак като "климатичен престъпник". Екоактивистът и телевизионен оператор Крис Пакам коментира изявлението на Сунак така: "черен ден за целия ни живот". Дори обещанията да се намалят някои от емисиите на въглероден двуокис в Северно море не бяха достатъчни за шотландските "приятели на Земята": те определиха проекта Acorn като подпомагане на "увреждащата климата" петролна и газова индустрия.

Тези хора се държат така, сякаш движението на останалия свят към "чиста енергия" вече е предрешено. Те твърдят, че отказвайки да декарбонизира нашата енергия заедно с останалата, Сунак е принизил Обединеното кралство. Казват ни, че глобалните инвестиции във възобновяема енергия се увеличават. Добивът на нефт и газ в Европа чрез хидравлично разбиване на шистите вече е забранен. Според екологични учени от Центъра за енергийни изследвания на Обединеното кралство, "Дания, Франция и Ирландия са спрели да обявяват нови търгове и са обещали постепенно да спрат производството на петрол и газ". Международната агенция по енергетика (МАЕ) твърди, че няма да са необходими нови петролни и газови находища освен вече одобрените, за да се отговори на търсенето на енергия и светът безопасно ще постигне нулеви емисии до 2050 г.

Наистина ли е така?

Но това далеч не е цялата картина. Първо, за Азия е безопасно да продължи да изгаря изкопаеми горива за генериране на електричество. Дори енергийната консултантска компания Wood Mackenzie, която вижда идеала за "нулеви емисии" като постижим, отбелязва, че повече от половината електроенергия в Азия все още се генерира от въглища: Китай построи редица въглищни централи с общ капацитет от 100 GW само през 2022 г., а Япония също предпочита "чисти въглища". Анализът на компанията казва, че търсенето на петрол и газ в Азия също изглежда "стабилно". Тя изчислява, че търсенето на петрол ще нарасне с 10% през следващото десетилетие – въпреки че ще достигне своя връх през 2033 г., благодарение на успеха на Китай в електрическите превозни средства и горивната ефективност.

Второ, глобалното търсене на петрол миналия месец надмина последния пик преди пандемията от 102,3 милиона барела на ден, достигнат през август 2019 г. А Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) смята, че след около 20 години глобалното търсене на петрол ще нарасне до 110 милиона барела на ден.

Настойчивите уверения на МАЕ, че няма да са необходими нови нефтени и газови находища, за да се осигури целия свят с електричество, по принцип са абсурдни. Според собствения анализ на организацията почти половината от намаленията на емисиите, очаквани до 2050 г., ще дойдат от „технологии, които са на етап прототип или демонстрация“ – тоест все още не са налични на пазара.

Съществуващите технологии, като например електрически автомобили, които да заменят бензиновите и термопомпи, които да заменят котлите, работещи с газ, не се възприемат достатъчно широко, за да намалят наистина търсенето на нефт и газ. Така през 2022 г. само по-малко от 30 милиона електрически превозни средства са пътували по пътищата на света. До края на това десетилетие техният брой трябва да нарасне до около милиард, за да проработят изчисленията на МАЕ. Така че това е проект на въздушни замъци. Още: ООН: Индустрията за изкопаеми горива да се откаже от тях, вървим към катастрофа

Ако тези технологии се провалят, МАЕ предвижда кардинална промяна в навиците за намаляване на търсенето на енергия и емисиите на въглероден диоксид. Така стотици милиони хора по света ще трябва да се возят заедно, за да пестят бензин, да свалят температурата в домовете си под 20 градуса и да използват климатика само когато жегата надхвърли 24 градуса. Това просто няма да се случи. Ако правителствата се опитат да наложат тези промени, те със сигурност ще срещнат яростна съпротива.

Това, което зелената върхушка упорито отказва да признае е, че светът ще се нуждае от повече изкопаеми горива в бъдеще, а не от по-малко. Допълнителните лицензи за производство в Северно море са добро начало, но не трябва да спираме дотук, ако искаме да отговорим на нарастващите енергийни нужди.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com