АИКБ: Сивият сектор се е свил с над 15% за 10 години

1964
АИКБ: Сивият сектор се е свил с над 15% за 10 години
Снимка: БГНЕС

Сивият сектор у нас е намалял с над 15% през последните 10 години. Това сочи индексът, с който се измерва, съобщи председателят на УС на АИКБ Васил Велев по време на онлайн кръгла маса в понеделник. Последната стойност на индекса е 21,48%, докато през 2010 г., когато е стартирало измерването, е бил 36,65 на сто, пише 24 часа.

Въпреки спада стойностите са значително по-високи спрямо средноевропейското ниво, заяви Велев. Недекларираната заетост била 25,3%, но имало данни, че е по-висока - около 33%. “Виждаме тенденция на намаляване, която може да отдадем и на редицата законодателни и правоприлагащи мерки, които правителството предприе през последните години”, посочи заместник-министърът на труда Лазар Лазаров. За промяна в нагласите по отношение на декларирането на заетост допринесла и кризата, породена от пандемията, защото е обвързано с възможността за ползване на държавните антикризисни мерки, посочи зам.-министърът на финансите Маринела Петрова.

АИКБ: 150 милиона лева и за работещите предприятия със спад в печалбата

Втората вълна от разпространението на коронавируса предизвика разширение на рамката на ЕС за държавните помощи на бизнеса. Сега в Еврос...

Всъщност най-често срещаната практика е работата с договор с фиктивни клаузи и допълнително доплащане на необлагаема сума в брой, като нейният обхват е между 25 и 30%, посочва главният секретар на асоциацията Милена Ангелова. На второ и трето място и двете групи поставят съответно полагането на извънреден труд без заплащане и прикритите трудови договори.

Най-силно уязвими са секторите “Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети”, “Строителство”, “Хотелиерство и ресторантьорство”, “Транспорт, складиране и пощи” и “Селско, горско и рибно стопанство”. Най-високи са дяловете на недекларираната заетост в областите Видин (33,5%), Ямбол (32,6%) и София-област (32,5%), а най-ниски са в областите Кюстендил (24,1%), Смолян (23,6) и Търговище (21,1%).

Най-голяма вероятност да бъдат включени в сивия сектор се наблюдава при служителите с по-ниско образование и квалификация, както и при най-младите и пенсионерите. Сред основните препоръки на анкетираните компании е да се промени действащият модел, при който сега 57% от осигуровките се поемат от работодателя и 43% са за сметка на работника. Предлага се повишаване на дела на осигурителните вноски за сметка на работника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com