X
 
 

Борисов намери за какво да изхарчи излишъка - за АМ "Хемус" без обществена поръчка

8272 5
Борисов намери за какво да изхарчи излишъка - за АМ "Хемус" без обществена поръчка
Снимка: Ангел Атанасов/Actualno.com
Държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД ще прави още 88 километра от АМ "Хемус", за които правителството реши да отпусне 1,38 млрд. лева. Сумата е идентична с тази за предишната отсечка, която се строи сега, но тя е дълга 134 километра. Новите пари ще отидат за изготвянето на технически проекти и изпълнение на строително-монтажните работи в отсечката от 222-ри до 310-ти километър в периода до 2022 година.

Всъщност това, че "Автомагистрали" пое отсечката от пътен възел "Боаза", до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново доведе до скандал - заради съмнения дали компанията има нужната експертиза да го направи! Освен това, както тогава, така и сега дружеството ще строи без обществена поръчка. Тогава стана ясно, че не може да строи за повече от 1 млн. лева на километър печалба. Отделно, БСП попита дали включването на "Автомагистрали" не е вид компенсация за Гинка Върбакова заради провалената сделка за ЧЕЗ, тъй като директорът на държавното дружество Стоян Беличев е неин бивш съдружник.

От сегашните 1,38 млрд. лева, 483 млн. лева се отпускат по бюджета на МРРБ за 2019 година за предстоящи плащания, като правителството уверява, че "с това се цели планиране на завършването на автомагистралата от София до Варна". Парите явно идват от бюджетния излишък, който към края на ноември беше около 1 млрд. лева, а по Закона за държавния бюджет тази година можем да си позволим дефицит от около 2 млрд. лева.

За отсечката на АМ "Хемус" от 222 до 310 километър са обособени три участъка:

- Участък 7 е 43,6 км. Той е след пресичането на път I-5 Русе - Велико Търново до км 265-ти км при пресичането с път II-51 Бяла - Търговище.

- Участък 8 - 33,5 км. Отсечката е след пресичането с път II-51 Бяла - Търговище и е до връзката с път II-49 Търговище - Разград.

- Участък 9 - 11,9 км. Този участък е от пресичането с път II-49 и до изграждащия се в момента участък Белокопитово - Буховци, при пресичането на път I-4 с път III-5102).

Какво още като пари получи регионалното министерство - научете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Пфу! 3 Пфу! преди 1 месец Профил на трол?
  На БОКо (на турски БОК = лайно!) му изтече БКП-гаранционния срок на готност още преди 5 години! А продължава да дава ФИРА, дриска глупости и КРАДЕ като за пследно!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ааа, няма да е за последно !
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  От магистралите най-лесно и най-много се пълнят куфарчетата, които после поемат за топлите (арабските) страни ! А пенЦионерите да гризат асфалта . За тях п'ари нЕма и както е казал Бог Буда - да мрат !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Споко боко няма да е вечен премиер...ще стане президент след две години....така и така дали от държавни фирмижили часни все се краде...евала все пак на боко че излишъка отува за шибаната магистрала най после да се напрви...
  : 6 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  По добре държавата да строи отколкото часни фирми и да се създава корупция...не че и чрез Автомагистрали няма да се крадът пари,но ако народа се разграчи може да бъде осъден някой държавен чиновник поне....искам да се върне социализма....