X
 
 

СБА пита дали "Автомагистрали" може да строи АМ "Хемус" - съмнително е

2227 1
СБА пита дали "Автомагистрали" може да строи АМ "Хемус" - съмнително е
Снимка: Министерски съвет
През последните 8 години държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД е изпълнила проекти за близо 200 милиона лева, като нито един от тях не е бил за проектиране и строеж на магистрала. Това става ясно от информация, която Съюзът на българските автомобилисти – СБА поиска от Държавната агенция "Пътна инфраструктура" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

СБА поиска данните по ЗДОИ във връзка с обявената в края на 2018 година информация, че държавната фирма „Автомагистрали“ ще построи 134 км. от магистрала „Хемус“ за 1,35 млрд. лева (това е участъкът от Боаза до пресичането с пътя Русе - Велико Търново). Тъй като АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД имат общ принципал – Министерството на регионалното развитие и благоустройство, агенцията може без обществена поръчка да възложи изпълнението на държавното дружество.

В тази връзка последваха обаче много въпроси главно около две неща. Първо, липсата на публичен търг всъщност няма ли да позволи парите да бъдат изхарчени на тъмно, като например част от дейностите бъдат възложени чрез договори или рамкови споразумения на частни фирми, избрани по непрозрачен начин. И второ, има ли капацитет „Автомагистрали” да се справи с проектирането и строежа на един от най-сложните и мащабни пътни участъци, след като досега основно се е занимавала със зимно снегопочистване и поддръжка на вече построени пътища.

БСП внася искане за проби от магистралите ни

Председателят на БСП Корнелия Нинова, говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева и група народни представители ще...

В периода 2010-2014 г. „Автомагистрали” ЕАД е изпълнявало само възлагани текущи дейности по поддръжка на автомагистралите, става ясно от отговора на държавното дружество. След това, за периода 2015-2018 г., компанията е участвала в много повече проекти по магистралите „Тракия”, „Хемус”, „Люлин” (тогава все още със статут на магистрала) и „Струма”. Всички те обаче са за извършване на ремонтно-възстановителни дейности и строително монтажни работи на участъци, виадукти, мостове, съоръжения и др. Но не и за проектиране и строеж на магистрала, разясняват от СБА.

Така например, в посочения период държавната фирма е работила на магистрала „Тракия”, както следва: от км 5, 500 до 10+000 км, от км 60+000 до 90+000 и от 119+000 до 134+000, после от 53-ти км до 61-ви км и др. На виадукта при 20-ти км са извършвали дейност по подобряване на пътната безопасност, а на моста над река Елшишка са извършвали ремонтно-възстановителни дейности.

На „Хемус” са правили ремонт на няколко виадукта, сред които „Елешница” при 15-ти км ляво платно, ремонт на пътен възел „Пловдив-Изток”, ремонтно-възстановителни дейности на тунел „Витиня” дясна тръба при 32-ри км и др. Работили са и на участъци от „Люлин” и „Струма”, както и по обслужващи и временни пътища.

От поисканата от СБА информация става ясно, че общата стойност на изброените проекти е 191 578 356, 74 лв. без ДДС.

АПИ публикува поискания от БСП договор за отсечка на АМ "Хемус", печалбата е за милиони

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ в „Профил на купувача“ е публикуван договорът за изгра...

Дали за въпросните ремонти държавната компания е ползвала услугите на други фирми? Оказва се, че да. Без да навлизат в каквато и да е конкретика, от фирмата, ръководена от Стоян Беличев (бел. ред. - името му се появи покрай Гинка Върбакова и скандална сделка за соларен парк в Пазарджишко, което накара и БСП да задава въпроси), отговорят следното: "За реализацията на посочените по-горе проекти "Автомагистрали" ЕАД е участвало в процедури по реда на ЗОП, като за някои, съобразно спецификата на извършваните строително-монтажни работи, е сключвало както рамкови споразумения за доставки и услуги, така и договори с подизпълнители (...)".

"Въпреки изричното ни запитване, от държавната компания не съобщават имената на фирмите, както и на каква стойност е извършената от тях работа. Вместо конкретен отговор посочват, че информацията е публично достъпна. На сайтовете на "Автомагистрали" ЕАД и на АПИ трудно може да се намери конкретна информация", съобщават от СБА.

На друго искане по реда на ЗДОИ за рамковите споразумения, сключени в периода от 1 януари 2015 г. до 15 януари 2019 г., от "Автомагистрали" отговарят, че чакат становища от заинтересованите лица. Т.е. фирмите, с които имат договори, дали може да се представи подобна информация.

От СБА напомнят, че строителството на магистрала "Хемус" започва през далечната 1974 г. Към този момент са построени близо 170 от 400-километровото трасе. Управляващите обещават аутобанът да е готов през 2024 г.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално