X
 
 

Частните лотарии отвърнаха на властта

5698 8
Частните лотарии отвърнаха на властта
Снимка: iStock/Guliver
Във връзка с медийните публикации и засиления обществен интерес, предшестващи днешните изявления на министър-председателя Бойко Борисов и стартиралото обсъждане в парламентарната комисия по бюджет и финанси на проектозакона за хазарта, внесен от Валери Симеонов, заявяваме следното:

В днешното си изявление министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Припомняме, че във вчерашното си изявление директорът на агенцията заяви, че няма нарушение на закона. Ето заключението му дословно:

“(...) текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа”.

Той обяви и данни, че са внесени над 500 млн. лв. в бюджета от частните лотарии за периода 2014 - 2019 г. Премиерът се позова на хипотетичен вариант, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, ако законът бил различен.

В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е.

Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с “необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане”. Прилагаме заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са публикувани на сайта на Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите.

По повод Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов, премиерът едновременно заяви, че не става дума за “одържавяване” и “национализация”, но обвърза евентуална подкрепа от ГЕРБ при евентуално гласуване в НС под условие (дословен цитат): че “изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност”. Така направената от премиера дефиниция описва безусловен монопол и присвояване на основните активи на всички лотарии. 

Припомняме, че Конституцията на Република България изрично урежда с изчерпателен списък обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол, а именно:

• железопътния транспорт,

• националните пощенски и далекосъобщителни мрежи,

• използването на ядрена енергия,

• производството на радиоактивни продукти,

• оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества 

Г-н Борисов заяви още, че предлагания от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е свързан с бъдещето и развитието на ПФК „Левски“. Само че предвижда спиране на дейността на компаниите, основни спонсори и дарители на клуба.

В заключение добави, че е готов на среща с всички. Като страна в този дебат, приемаме поканата за среща на премиера, за да представим позициите си и да уточним тезите му.

Ние продължаваме да не разбираме мотивите на депутати, министри и държавни служители в тази открита атака върху частния бизнес в опит за присвояване на активи. Длъжни сме да направим и допълнително уточнение, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.

Нове АД Холдинг

Intralot SA

Национална лотария АД

Евробет

БАРХИ

Actualno.com

Етикети:

 • Академиците ! 4 Академиците ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Отечеството е в дълбока криза – не от вчера и не в една област . Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима . Няма нито една област, която да се развива добре, а в повечето кризата е дълбока и трайна . Няма нито една реформа – в нито една област, с нито един видим резултат .
 • България загива ! 4.1 България загива ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие, а съдът – с 12 %, е територия без управление . Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива !
  : 0 !
 • Мюрето на ГЕРБ ! 3 Мюрето на ГЕРБ ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Измамата на ГЕРБ действа ! За да се измъкне от батака ГЕРБ сложи на въдицата примамката ХАЗАРТ и балъците клъвнаха ! Така сега никой не говори за язовири, води, радиоктивни боклуци, внос, бали, горене в ел.централи ... Бурята отмина . Плебса е доволен !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Хайде, тръгнаха лайкучките да лаят срещу Борисов и Симеонов, начело с някаква объркана пикла и психическия сбърканяк Октомври. А постъпките на ББ и ВС са съвсем навременни - всяка от хазартните компании печели стотици милиони по най-лесния начин и плаща малък процент от печалбата си, благодарение на приетия от НДСВ и Симеон Втори (Първи по алчност и комарджийски увлечения) Закон за хазарта. Разни виж още ›› Черепи хрантутят с трохи ритнитопковци и запалянковци, за да имат претенции точно при случаи като този - когато се предлага нов закон.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  ГРОБар, ти от коя пасмина си, на крадците или на далавераджиите !
  : 0 !
 • Кристияна 1 Кристияна преди 1 месец Профил на трол?
  Мафиота Боко и Бургаския Циганин Валери ще направят така, че обикновения българин да плаща парсата ! И двамата плачат за въжето . На ченгел да ги видя, първа радост е за мене .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Валери изобщо не е бургазлия. Образовай се малко
  : 0 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Да валери балевски не е от Бургас , а е от Долни чифлик/ Варненско/ Второ той не е циганин , но е ВРАГ НА НАРОДА , сдсрастка г*Д и подлога на борисов бойко. Финансов патриот. Подлога и на пеевски. Шото пеевски е брат на борисов / Духовен брат/ Изобщо всичко е АНТИНАРОДНА ХУНТА. И само те ли едно ? Разбира се , че и те , НО САМО те ли ?
  : 0 !