Ексепрт: Ще внасяме турски шистов газ, ако не отменим забраната

9607
Ексепрт: Ще внасяме турски шистов газ, ако не отменим забраната

Ще внасяме турски шистов газ, ако не отменим забраната за добив на шистов газ. Това заяви в Денят он ер енергийният експерт Димитър Иванов.

Той подчерта, че освен Турция, Украйна и Молдова започват проучвания за шистов газ. Иванов каза още, че на практика страната ни изостава от този процес, ориентиран към производство на шистов газ.

Франция няма да подновява търсенето на шистов газ

Френското правителство отхвърли идеята за подновяване на търсенето и добива на шистов газ в рамките на усилията за възстановяване на ик...

По думите му газът в Америка е чувствително по-евтин от този в Русия поради факта, че САЩ добиват шистов газ. Иванов е категоричен, че технологиите на добив са значително подобрени и инцидентите, които са се случвали преди пет години, вече липсват.

„Контролът е най-сериозната гаранция“, коментира Иванов относно страховете, които хората изпитват от този добив. Той напомни текст от Закона за подземните богатства, според които ако една подобна дейност е опасна, може да се преустанови.

Иванов подчерта още, че от подобен добив ще спечелят и общините, които ще получават процент от приходите от добива на шистов газ и с тези пари ще решат много проблеми.

60-70 милиарда долара влага Китай в проучването на шистов газ, а Австралия се е превърнала в основен износител на шистов газ в своя регион, допълни експертът.

"Газпром" няма интерес към добива на шистов газ, а на шистов петрол

„Газпром” смята за неактуален добива на шистов газ в Русия. Компанията се интересува от добива на шистов петрол, каза предс...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика