X
 
 

Икономист за законова поправка: Няма опасност за фиксирания курс на лева

2167 8
Икономист за законова поправка: Няма опасност за фиксирания курс на лева
Снимка: БГНЕС
Според мен няма опасност за фиксирания курс на лева и мисля, че мандатът и на централната банка, и на българското правителство е ясен, като той е ясен още отпреди България да стане член на ЕС и е препотвърждаван от всички политически партии, а и от институцията на централната банка. Националният интерес и позицията на България е, че трябва да влезе в този механизъм при този фиксиран курс на лева. Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ икономистът Лъчезар Богданов по повод напрежението около внесените от Менда Стоянова промени в Закона за БНБ.

По думите му никой няма интерес да променя правилата на валутния борд и курса на лева.

Германци и холандци най-активни на имотния ни пазар

Германци, холандци, украинци и латвийци са най-активни на имотния ни пазар. Това показват предварителните данни на Българската народна ...

„Това, което е важно е, че националният интерес на цялото общество, и това се потвърждава близо 23 години, е да запазим и съхраним една от най-важните реформи, които са направили в последните 30 години и то добре работеща реформа и промяна, която фундаментално промени правилата на играта в страната и за финансовия сектор, и за домакинствата и сигурността на техните спестявания, както и за предвидимостта на цените. Няма индикации, че някой иска да променя нещо, което работи и то работи добре“, обясни Богданов.

Според него основното напрежение е дошло най-вече от факта, че промените са били внесени тихомълком, вместо както е редно – с отделен законопроект на Министерски съвет. По думите на Богданов, липсата на обсъждане е създало усещането, че с промените се прави нещо тайно от обществото.

„Както се вижда в българската демокрация, все пак хората следят какво прави Народното събрание и веднага има обществен дебат. Според мен всичко се корени във факта, че България е единствената страна, която си е записала курса на валутата в националното законодателство, а същевременно процедурата за присъединяване на съответната валута към валутно-обменния механизъм ERM II, е създадена още през 1997 година, когато дори в България още не беше създаден валутният борд и перспективите за членство изглеждаха по-скоро в някакво далечно бъдеще. Тогава е решено, че валутата се присъединява по курс, който се договаря съвместно от правителствата на страните-членки и Европейската централна банка, съответно разбира се и правителството на съответната страна, която присъединява валутата си и нейната централна банка. Понеже е такава процедурата, трябва да има възможност за преговори. Това, което и БНБ, и поредица правителства са заявявали, е, че те възнамеряват да отидат на тези преговори с ясен мандат за запазване на съществуващия механизъм на Паричния съвет при съществуващия и действащ валутен курс. В писмото, изпратено 2018 г, е изписано, че българското правителство и БНБ възнамеряват да кандидатстват и да стартират този процес при запазване на съществуващия режим на Паричния, съвет. Това се е случило и в Естония и Литва, които имат валутен борд, създаден със закон“, обясни той.

Богданов посочи, че ключово за България ще бъде да убеди страните от еврозоната, Дания и Европейската централна банка, че е готова за членство и, че страната ни е устойчива в макроикономически план. А ако не успее да го направи, то по-добре би било да преосмислим готовността си за крачки в тази посока.

Почина бившият управител на БНБ проф. Тодор Вълчев

На 97-годишна възраст в сряда почина изтъкнатият български икономист и финансист проф. д-р Тодор Вълчев. Той беше дългогодишен чле...

„Има процедури, които предполагат съвместно взимане на решения и в този смисъл българската позиция е да даде ясни индикации, че това е нашият национален интерес и това е политиката на българското правителство. И второ: да убеди всички останали, че валутният борд в България функционира добре и макроикономическата картина е устойчива и запазването на курса е най-доброто решение, както това беше направено в Естония и Литва. Ние искаме да запазим нашия валутен борд с нашия фиксиран валутен курс, но за целта трябва да убедим всички партньори в еврозоната, плюс Дания и ЕЦБ, че това наистина е подходящо и устойчиво. Ако не ги убедим, те първо няма да ни допуснат, от друга страна, ако ние не ги убедим, може би наистина не трябва да влизаме. В този смисъл механизмът предполага съгласие. Няма как България със закон да задължи други страни и Европейската централна банка да им предпоставим и да ги поставим пред свършен факт“, допълни той.

Той припомни, че още от 2003 г. Европейската банка има позиция, в която ясно се посочва, че страните с действащ валутен борд не се освобождават от ангажимента си да престоят във валутно-обменния механизъм ERM II, известен още като „чакалнята“ на еврозоната.

„Второто нещо, което е казано, е, че има възможност всяка страна като едностранен ангажимент в рамките на валутно-обменния механизъм да запази съществуващия валутен борд при съществуващия валутен курс, но това трябва да стане при взаимно съгласие. Това е ключовото и като че ли убягва на дебата в България. Това, което можем да направим, е да представим нашата позиция. Съответно трябва те също да бъдат убедени и да се стигне до съгласие. Това се е случило и в Литва, Естония, Латвия, която също запази валутния си курс, въпреки че там нямаха валутен борд. Имаха друг вид фиксиране на курса. Успяха в най-тежката икономическа криза за последните може би 30 години в Източна Европа на практика да запазят и без промяна да продължат“, обясни икономистът.

Actualno.com

Етикети:

 • ИМПЕРИАЛИСТ 7 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 седмици Профил на трол?
  Добре, `айде сега "икономистът" Лъчезарчо да обясни как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута в тази мини-държавичка.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Като чуя да казват, че няма страшно, тогава най-много започвам да се притеснявам.
 • Auschwitz I-II-III, 75 годишнината 5 Auschwitz I-II-III, 75 годишнината преди 4 седмици Профил на трол?
  С лозунги от типа Запун или Земя-Нашенска ще можеш по линията на мислене "моето дете" (на италиански Ma Fia) да набираш почти сигурно десет процент от електорат . Но , това си е едната страна на политика . Другата е , какви са планове , има ли съществените разлики ? Не Ти говори Нинча вместо Бай-Асфалт , че в едното ще стане онова , а в другата другото ? Нали ? Да. Нашият обществен проблематичен в виж още ›› ъпросителен дух-нюх накъде ни отвежда ? Ето : кажи , или поне мисли , каквото имаме ние като дестинация , предвид реалността . Водата , Ток , Пенсия .
 • Той знае - обективно ! 4 Той знае - обективно ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Бащата на валутния борд проф. Стив Ханке : Абсолютна глупост е да влизате в еврозоната . БНБ и правителството имат тояжка на, която се подпират и искат сега да подпишат споразумение с ЕС и да вдигнат ръце, да не поемат отговорност", категоричен бе икономистът .
 • ИМПЕРИАЛИСТ 4.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 седмици Профил на трол?
  Бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски обяви в ефира на бТВ, че смятаният у нас за "баща на валутния борд" Стив Ханке всъщност е бил противник на въвеждането на борда у нас. Софиянски е човекът, който в качеството си на министър-председател подписва споразумението с Международния валутен фонд и валутния борд през 1997 г. Днес той защити това решение с простото обяснение - "ням виж още ›› ахме друг избор". И разказа за първата си среща с Ханке. По думите на бившия премиер, икономистът дошъл в кабинета му и му подал договор да му стане съветник. Срещу 40 000 долара. Освен това казал, че България не трябва да влиза във валутен борд - нещо, с което Софиянски като премиер не е съгласен. Срещата им продължила доста кратко, разказа той.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Според него а обективно ...
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Този от ГРОБарите ли е или е от ЧОРБАрите ?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Я, стига!
Последно в Актуално