X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Има ли пари за втора пенсия - официално да, но дали за всеки?

16358
Има ли пари за втора пенсия - официално да, но дали за всеки?
Снимка: Личен архив
"Парите, които внасяме в пенсионни фондове за задължително допълнително осигуряване, изчезват, вместо да се увеличават. Недоумявам какво става!? Доходност няма никаква - напротив, само за една година натрупаните пари по партидата на мъжа ми са намалели с близо 400 лева, вместо да се увеличат с 270 лв.". Това казва пред Actualno.com Валентина Ценова от Варна.

"Сметнете колко пари изчезват от двата милиона българи, които се осигуряват допълнително. Вижте баланса в края на предходната година, въпреки че цяла година е внасял, и ще видите, че всичко е изчезнало", негодува тя относно положението с парите за втора пенсия на мъжа ѝ.

Ценова изпрати до Actualno.com снимки на писмата, с които различни фондове уведомяват клиентите си за "натрупванията" по техните партиди. От тях ясно се вижда, че сумите от края на 2017-та са по-големи от тези в края на 2018-та, въпреки че са внасяни средства.

"Снимките са от различни фондове, не са от един и същ. Така че няма как да са объркали нещо конкретно в едно писмо. Да не би фондовете до се изкарват на загуба!? Какво правим, ако през 2019-та кажат, че фалират!? През 2020-та трябва да започнат да изплащат пенсии, а те в момента ни ощетяват. Досега имаха доходност. Както виждате, това са сумите без удръжки. Тяхната издръжка си върви по редовете там, ако гледате. Това е доста притеснително, понеже наближава вече да плащат. На мен отдавна ми се струва, че това е една пирамида, но все пак си викам: "Има закони и те трябва да са за народа уж". За първи път ми се случва да видя такива фрапиращи несъответствия", коментира Ценова.

Според нея излиза, че този, който е внасял, всеки месец е хвърлял в коша едни 50 лева, което е ненормално и абсурдно.

"Аз съм незряща и от 2012-та не внасям осигуровки, понеже съм инвалид, но виждам, че моите пари се топят с едни 100 лева на година. Докато дойде време да взема пенсия, няма да има нищо в партидата. Дефакто ние внасяме едни суми, които изчезват", гневи се тя.

Когато за пръв път в края на април забелязала несъответствията, г-жа Ценова пуснала снимки с партидите във Facebook в очакване някой да вземе сериозно отношение. Нищо подобно обаче не се случило. Един-двама отговорили, че това е нещо нормално за България, друг писал просто "Булгаристан" - и толкова!

"Аз не мога да повярвам, че народът не се интересува какво става с тези пари. Имам чувството, че им омръзна да се занимават. Хората вече май свикнаха да не разчитат на тези пари и им е все тая. Дъщеря ми получи писмо от нейния фонд и въобще не го погледна. Ако всички си хвърлят писмата в коша и не ги поглеждат, е ясно защо няма реакция. Досега беше едно хвалене, една доходност. Аз като прехвърлях моите вноски, ми се хвалеха каква висока доходност имат - 3%. И накрая няма да се учудя, ако всички се изкарат фалирали", ядосва се Ценова, която по образование е строителен техник.

По думите ѝ, в тези фондове се генерират милиони от народа и те трябва да ги управляват разумно. "Ако някой не умее да пази парите на народа и ги пропилява с лека ръка, трябва навреме да се вземат мерки. Казват, че шефът на едикой си фонд получава 200 000 лева заплата, че направила кабинетите лукс. И ако някой пилее народните пари така и накрая се изкара фалирал, няма да се учудя. Мошеници много в тази държава, но трябва някой да се заинтересова, някои способи да се прекратят", обобщи Валентина Ценова.

Информация от КФН

Според приет в парламента отчет на Комисията за финансов надзор (КФН) преди месец, една трета от партидите не получават редовни постъпления. "Идентифицирали сме около 1,1 млн. такива партиди - с някаква сезонна заетост или много малки сумички, внасяни на различни интервали от време", каза при приемането на доклада заместник-председателят на комисията Диана Йорданова.

Към 31 март, по официална информация, средният размер на натрупаните средства за втора пенсия най-после надхвърли 3000 лв. Към 31 март 2019 г. в партидите на родените след 1959 г. има средно 3147.48 лв.

Официални данни за пазара

Actualno.com провери годишните финансови отчети на три от деветте лицензирани пенсионно-осигурителни дружества, които сборно управляват над 50% от тези активи в България.

Две от тях – ПОК "Доверие" и ПОД "Алианц България", по показател управлявани активи държат през 2018 година общо около 48.12% от пазара, а по показател брой осигурени лица - 47.87%. ПОК "Доверие" АД завършва предходната година с реализирана печалба преди данъчно облагане и след резерви в размер на 16 515 000 лв. Реализираният за 2018 година размер на печалбата е намален спрямо този за 2017 година, отчитайки увеличените такси за надзор. Възнагражденията, получени общо през годината от членовете на съветите на дружеството, са в размер на 1 487 000 лева, което прави годишна заплата от почти 200 000 лева на човек.

За ПОД "Алианц България" финансовият резултат от 2018 година след данъчно облагане и приспадане на вноските към пенсионния резерв е печалба на стойност 14 797 000 лв. Възнагражденията на ключовия ръководен персонал на ПОД "Алианц България" през 2018 г. са в размер на 1 270 000  лв., което прави близо 105 000 лева годишна заплата на всеки.

Пенсионноосигурителна компания "Съгласие" АД е завършила предходната отчетна година с печалба след приспадане на разходите за данъци в размер на 4 365 000 лв., като за 2017-та печалбата ѝ е била почти 5,3 млн. лв. Възнагражденията на ключовия управленски персонал там са на обща стойност 300 000 лв., което значи по 50 000 лева годишна заплата на всеки.

Actualno.com се ангажира да предостави думата на който и да е от ръководството на действащите пенсионни фондове, за да обясни защо парите по партидите на хората намаляват, вместо да се натрупват.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално