X
 
 

Омбудсманът: Проектът "Бонус-Малус" ощетява гражданите (ВИДЕО)

1376 3
Омбудсманът: Проектът "Бонус-Малус" ощетява гражданите (ВИДЕО)
Снимка: Пресцентър на омбудсмана
Проектът на Комисията по финансов надзор (КФН) "Бонус-Малус" ощетява гражданите, категорична е омбудсманът на България доц. Диана Ковачева. В становище изпратено до КФН тя коментира, че така предложения втори по ред проект дава превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС.

Разбира се, че застрахователите харесаха представената система. ЗАЩО можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

"Бонус - малус": Няколко души карат една кола - какво става със застраховката им?

Личи си, че са избегнати едни смешни неща от предишния проект – очевидно е поработено. Така Красимир Георгиев от Асоциацията за к...

В писмото си омбудсманът изтъква, че проектът не предвижда ясно разграничение между собственика и водача на МПС при определяне размера на премията.

"Оказва се, че собственикът на МПС отговаря за нарушение, извършени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на премията му, без самият той да е допуснал нарушение", пише в становището на обществения защитник. И още, омбудсманът подчертава, че проектът допуска да се натрупват множество санкции за едно и също нарушение.

Липсата на пропорционалност между санкционирането и поощрението на собствениците/водачите на МПС не кореспондира с обявените цели на проекта. В рамките на предложената система увеличението за малус клас е много рязко и достига до 400 %. А в същото време, изрядните водачи не са стимулирани в достатъчна степен, е друг мотив, с който омбудсманът предлага да се преосмисли така предложената концепция.

Не е предвиден и механизъм за възстановяване в кратък срок от застрахователя за връщане на надвнесена сума, при установено неправилно изчисляване на премията, е друг недостатък на проекта, според доц. Ковачева.

Още за недъзите на новия проект от КФН можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Автобусните превозвачи пред протест заради "бонус - малус"

Ако неяснотите в предлаганите от държавата мерки за подобряване на безопасността на пътя не бъдат изчистени, превозвачи, сдружения на ш...

"Предвид гореизложеното, предлагам да се предвиди допълнително време за вземане предвид на постъпилите в рамките на общественото обсъждане предложения и тяхното реално обсъждане с оглед отстраняване на дефицитите и усъвършенстване на концепцията по този обществено значим въпрос", призовава омбудсманът.

Наредбата за определяне на размера на застраховката „Гражданска отговорност“ влиза в сила от 1 януари 2020 г., с изключение на няколко разпоредби, които ще се прилагат от 1 януари 2021 г. Омбудсманът посочва, че за обсъждане и евентуално приемане на постъпилите предложения остават само 12 дни, от които 7 са неработни. Крайният срок на общественото обсъждане в момента е 19 декември.

Срещу предложения вариант на ""Бонус-малус" системата се обявиха и превозвачите. Според Магдалена Милтенова от Съюза на автобусните превозвачи, така предложените текстове ще оскъпят непосилно застраховката за бранша, което ще доведе до закриване на междуградски линии и намаляване на персонала. Още аргументи на превозвачите ще намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Позицията на доц. Диана Ковачева можете да видите в следващото видео.

Кашата "бонус - малус" - ще се оправи или не?

КФН е готова да приеме разумните предложения за "бонус-малус". Това каза адвокат Цветанка Крумова, която уточни, че така и не са предст...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • мафия 2 мафия преди 1 месец Профил на трол?
  КФН от години е стожер и лобист на интересите на застрахователите! Всяка година измислят нещо, за да увеличат цената на задължителната застраховка! Новият им проект цели единствено, рязко увеличаване на цената и облагодетелстване на 'добре облечените бизнесмени', които ни "застраховаха" с бухалки през 90-те години!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Проектът "Бонуд-ФАЛУС" ощетява обикновените, простосмъртни българи и засипва с пачки застрахователите ! Защо при гражданска отговорност ЗАДЪЛЖИТЕЛНО те застраховат със ЗЕЛЕНА КАРТА, след като няма да пътуваш в чужбина ? За да те ограбват и да носят куфарчета на ОНЯ, който го е наредил .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  След като ГЕРБ е Мафията управляваща България, нищо добро не чакай, само бедност, кражби, далавери и национално предателство !
  : 1 !