X
 
 

Руски депутат: България няма да е газов хъб, ще изгуби много, защото бави "Турски поток"

9754 8
Руски депутат: България няма да е газов хъб, ще изгуби много, защото бави "Турски поток"
Снимка: iStock/Guliver
България е загубила статута си на газов хъб и ще се лиши от други преференции от транзита на руски газ поради забавянето на строителството на участъка от газопровода "Турски поток". Това предупреди първият заместник-председател на Комисията по енергетика на Държавната дума – депутатът Игор Ананских, предава руската информационна агенция Федеральное агентство новостей (ФАН).

България умишлено забавя полагането на "Турски поток" на своята територия, заяви руският президент Владимир Путин след разговори със сръбския си колега Александър Вучич по-рано тази седмица. Путин не изключи, че София е подложена на външен натиск.

Борисов отговори на Путин: "Турски поток" не се бави, спазваме процедури

Всеки има право да търси алтернативни трасета. Ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно чисто политически не им е приятно, че Бъ...

По думите на Путин, отсечката на "Турски поток" от България до Унгария на територията на Сърбия е почти завършена. Той каза, че 90% от тръбопроводите вече са положени, 85% от тях са готови за употреба.

Държавният глава на Руската федерация не изключи възможността Белград да участва в транзита на руски газ по "Турски поток". Той подчерта, че руските партньори на Балканите и Източна Европа повдигат въпроса за участието на Сърбия в транзита. Русия е готова да предприеме тази стъпка, подчерта Путин.

"Спомняме си, че българското ръководство се отказа от договорения план за изграждането на газопровода "Южен поток", благодарение на който тя ( България, б.р.) можеше да се превърне в най-големия газов хъб в Южна Европа. Една държава може да има големи финансови дивиденти. Българското ръководство обаче продължи да получава пари заради връзките с Европейския съюз и САЩ.

Българското ръководство е двулично, защото, от една страна, иска да изкара пари от транзит, а от друга, то е твърде податливо на влиянието на други държави. Всички трудности в общуването с нашите български другари произтичат оттук", каза Ананских в интервю за информационната агенция, цитиран от Агенция "Фокус".

Защо правителството форсира изграждането на българския участък от "Турски поток"?

Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на месец. В сряда "Булгартрансгаз" подписа документите за изграж...

В такава ситуация, според руския депутат, българските политици трябва да помнят, че са представители на своя народ.

"Тяхната задача е да подобрят живота на гражданите на България. В този случай българите трябва да печелят колкото е възможно повече пари, включително и от транзита на газ за Европа. Сега страната вече е загубила статута на газов хъб и може да се лиши и от други преференции от транзита на руски газ", добави депутатът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Вечната тръба .... 7 Вечната тръба .... преди 1 месец Профил на трол?
  още 1300 години ще построят тази тръба докато я въвеждат в експлоатация .
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Сега защо да намираме на Тиквата кусури . Той си го каза - "Аз съм прост" и какви са фактите : ако се строеше газопровода по 5 километра на ден (така бъбри Тиквеников), до сега щяхме да сме го построили до Централна Европа, пък ние сме си още "на първа копка" !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  НЕ НИ ТРЕБЕ ГАЗОВ ХЪБ! ИМАМЕ ГъЗОВИЯ ХЪБ НА БОКО ЧЕ ГО ПОМПАТ ЯКО И ОН ЧЕ ПОПРЪЦКВА ОТ КЕФ И ЧЕ ПЪЛНИ ТРЪБИТЕ А-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА
 • кукла 4 кукла преди 1 месец Профил на трол?
  "Всички трудности в общуването с нашите български другари произтичат оттук" алеле майко, дрогарьо. аре чупка и да не си забравите дебелите шопари.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Шибайте Тиквата и краварите!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тиквата се обслужва от керести анадолци ;) Не го мисли. А краварите си имат негра да си осеменяват ;) Виж на краварки мое се пробваме при първа възможност ...
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Боцко го играе Маймуняк, от клон на клон, ама ... има и гнили клони ...
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  тикфеги да плащат неукстойките след гато открият ТП!