X
 
 

Орешарски: Докато не се изясним с ЕК, спираме "Южен поток"

31608 14
Орешарски: Докато не се изясним с ЕК, спираме "Южен поток"
Снимка: БГНЕС
Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток" докато текат консултациите с Европейската комисия. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън, предаде БГНЕС.

Обсъдихме проекта "Южен поток" и запитването от страна Европейската комисия относно процедурите по избор на изпълнители, призна Орешарски. Пред сенаторите Маккейн, Мърфи и Джонсън той е подчертал, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним заедно с ЕК неговото изпълнение по-нататък.

Първанов: Брюксел да не мери с двоен аршин, опорочихме процедурата за "Южен поток"

Ние от АБВ смятаме, че натискът на Брюксел и опитът с политически и геополитически и геосратегически аргументи да се спре реализацият...

В петък, 6 юни, американският посланик в България Марси Рийс директно заяви, че САЩ ще налага санкции заради участието на Генадий Тимченко в изграждането на българската отсечка на газопровода.

Има запитваме от страна на Европейската комисия и ние сме спрели по-нататъшната работа по проекта по повод това запитване, като в зависимост от консултациите с Брюксел ще бъде взето решение, посочи Орешарски.

Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност, заяви в началото на изявлението пред медиите Орешарски.

В течените на срещата е обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като пред американските сенатори българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Обсъдена е украинската криза, а Орешарски е подчертал позицията на България, която винаги е била в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и мирното решение на конфликта. Вярвам, че новият президент ще намери правилните подходи за това развитие, посочи Орешарски.

По време на срещата е станало дума и за един от най-важните елементи за България - енергийната сигурност на страната ни, която е силно зависима от един доставчик на газ. Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки, посочи Орешарски като обърна вниманието на желанието на страната ни да се реализира проекта "Шах Дениз".

В рамките на срещата Пламен Орешарски е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 14 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Кой го покани тоя фашизоиден боклук Маккейн в България и ако е така, за какво го покани - това е едно от най-зловещите и вредни за света създания в Американския конгрес (или такъв тип \"човекоподобни\" вероятно въобще не искат покана, а идват направо със \"сопата\") ? И какво, дойде да \"набие канчетата\" на марионетните български политици ли?
 • ОрехШишарски от снимката 13 ОрехШишарски от снимката преди 5 години Профил на трол?
  Пръц....май се осрах....Ъммм...че мирише....дали това не иде от мен....ИДЕ,ИДЕЕЕ....
 • Анонимен 12 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  ИГО ИМО В БЪЛГАРИЯ ПО ЗЛОВЕЩО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО ТАЗИ ЛИ ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ ИСКАХМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ДА НИ ЗАПОВЯДВАТ КАКВО ДА ПРАВИМ СЪС СТРАНАТА СИ И РЕСУРСИТЕ СИ. ГРАБЕЖ ИМА БРАТЯ НИКАКВА СОЦ СПРАВЕДЛИВОСТ И ГЕНОЦИД КЪМ ПЕНСИОНЕРИ И РАБ. БЕДНИ
 • Анонимен 11 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  До9България не мож да има самостоятена политика по политически проекти,целящи разделянето на ЕС и упражняване на политически натиск върху БГ!Още повече,когато черпи от европейските фондове и е сложила подписа си под договори за членство с ЕС и НАТО,глупако!
 • Анонимен 10 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  До8.1 Бащицата той ненагляднъй-Путя,кой!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Американците ще купят украинската газова преносна система и за това България не трябва да им бъде конкуренция и да им намалят печалбите ! За това у нас дойде ястреба сопаджия Маккейн и Орешарски се надупи и предаде българските национални интереси .
  : 2 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Светкавичното посещението на сенатор Маккейн в София показа че всички правителства след 1989 г., се командват от САЩ, вероятно срещу комисионни, и изпълняват политиката им независимо от цвета им и въпреки че сме членове на ЕС. България се намира между Запада и Русия и трябва да има самостоятелна политика. По редица важни въпроси са необходими референдуми, както в Швейцария, не само за Белене, но виж още ›› и по други важни въпроси като строителството на Южен поток, участието в НАТО и ЕС. Отказа от Южен поток ще доведе до това той да мине през Турция, която е изявила желание за това, както стана с Синия поток, след отказа на правителството на Костов.
 • Дедушка Мороз 9.1 Дедушка Мороз преди 5 години Профил на трол?
  Да, наистина сме изключително независими ! Нищо не зависи от нас !
  : 0 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Орешарски ПРЕДАДЕ българските национални интереси, само като му свирнаха господарите !
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Кои от господарите ?
  : 0 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Американците ще купят украинската газова преносна система и за това България не трябва да им бъде конкуренция и да им намалят печалбите ! За това у нас дойде ястреба сопаджия Маккейн и Орешарски се надупи и предаде българските национални интереси .
  : 1 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  скъпи некадърници , цял свят видя ,че нищо не става от вас , приключихте с политиката
 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Орешарски, много ти дойде вазелина като се дупеше на американците !
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Добре, че поне тъй яко се опъваше на руснаците ! Рубладжийски поборник !
  : 1 !
 • Макаров 5 Макаров преди 5 години Профил на трол?
  Абе, някой може и да яде дървото, оловото, де, да ходи на среща с ... Луканов. Да му прати много поздрави от Путкин!
Нагоре