Африка е новият дом на старите германски коли

15080
Африка е новият дом на старите германски коли
Снимка: Autonews

Част от автокъщите в Бон вече са свикнали да приемат клиенти, които пристигат от Африка. Тяхната така наречена „командировка“ продължава 2 седмици, като за този период те имат време да намерят подходящия автомобил и да сключат сделка.

Оказва се, че старите германски автомобили са идеалният вариант за африканските улици. Обикновено на Черния континент се изпращат стари дизели, които не отговарят на никакви екологични стандарти. Общо-взето всички официални процедури се прескачат, въпреки че ЕС е сключил договори за свободна търговия с африканските страни. Проблемът е, че в различните държави действат различни закони – в някои се забранява вноса на коли над 10 години, а в други такива ограничения не съществуват.

Китай залива света с употребявани автомобили

За първи път от 90-те години насам в Китай се отчита спад на продажбите на автомобили и затова властите в страната взимат кардинални ме...

Само, че в Африка дори и ограниченията се заобикалят лесно. Стига човек да разполага с нужните връзки, той може да вкара всякакъв автомобил във всяка държава от континента. Понякога се налага машината да бъде разглобена на части, за да отговаря на правилата за експорт. А жителите на континента вече лесно могат да открият това, което им е нужно, по интернет. 

Да вземе за пример Audi A4, произведено през 1995 година и оборудвано с бензинов двигател. То струва около 500 евро, като продавачът твърди, че е в идеално състояние, но това не е точно така. Тази кола кола обаче не отговаря на никакви екологични норми и трябва да бъде унищожена. Другият вариант е нейният собственик да извади 700 евро, за да я снабди с катализатор, което е напълно безсмислено. Още повече, че конкретното Audi има проблем в тръбата на ауспуха, заради който издава силен звук.

В крайната сметка червеното A4 заминава за Африка заедно с още едно Audi Cabrio, което не е дори в движение, като общата сума, платена за двете коли е 950 евро. Африканците предпочитат автомобили от марките Audi, BMW, Mercedes-Benz, Opel и Volkswagen, тъй като качеството на сглобката им е на високо ниво. Старите коли от тези модели нямат шанс в Германия и бившите им собственици се опитват да ги продават дори срещу минимална сума.

Около 80% от изнесените за Черния континент автомобили се насочват към Бенин, като за последните 2 години техният брой е надхвърлил 220 000. След това колите с ляв волан се оправят към Западна Африка, а тези с десен волан (произведените за Великобритания) отиват в Източна Африка, където движението е обратно.

Явор Иванов от CarStory: Не купувайте кола втора ръка, ако ви откажат преглед в сервиз по избор

Обществена тайна е, че при внасянето на употребявани автомобили в България много техни дефекти се прикриват. По данни на експерти всяк...

Най-фрапиращото е, че в африканските държави не е нужно да се провеждат редовни технически прегледи на автомобилите. Няма и тестове за вредни емисии, а повечето коли се изнасят от Германия без да се оформят никакви документи. Ако се вярва на статистиката, броят на нелегалните автомобили по тази схема са над милион. И продължават да се увеличават, въпреки някои опити да бъдат спрени. Защото, където се затвори една врата, веднага се отваря друга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com