Данъците върху колите: Сметки какво значи 80% увеличение за старите автомобили

11658
Данъците върху колите: Сметки какво значи 80% увеличение за старите автомобили
Снимка: БГНЕС

Министерството на иновациите и растежа подготвя проект за нов закон за насърчаване на електрическата мобилност. Обмислят да вдигнат данъка за старите автомобили с близо 80%.

"Един данък на 20-годишен автомобил с мощност 140 конски сили например, регистриран в София, би струвал около 170 лв. по калкулатора в момента (т.е. изчислението можете да го направите с 80% отгоре какво ще е новото положение). За един чисто нов автомобил, до 5 години, с по-висок екологичен клас, се оказва, че данъкът му ще е същият", пресметна подготвяните нови параметри председателят на "Прес-авто клуб" Борислав Цаков в студиото на Bulgaria on air.

Той коментира, че данъкът няма да стане по-сериозна сума от двумесечните цигари на един пушач. За да започнем да си купуваме по-нови автомобили няма да стане с натискане отгоре, а само, ако е по-изгодно за българина. В момента старият автомобил е по-изгоден.

Още: От днес: Без стари коли в центъра на София

Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите, казва, че „качеството на въздуха е луксозна стока“ и че хората искат нова кола и ако могат ще купят. Реалността е проста - нови коли се карат, където хората могат да си купят нови коли. Той пояснява, че няма желаещи да замърсяват и да карат стари автомобили. Средна възраст на автомобилите в България е около 20 години. Под 40 хил. нови автомобила продаваме годишно, същевременно има 4млн. регистрирани. По неговите думи 100 години ще ни трябват, за да си обновим парка. Проблемът е, че старите коли не се махат, те се препродават.

Според Рашев зелената зона в центъра на София не работи. В страната ни се копират неща от други държави, които не сработват.

Председателят на „Прес-авто клуб“ коментира, че нов автомобил е много по изгоден в 5-годишен план, тъй като не се налагат ремонти и почти няма разход.

Въздействие върху природата

Рашев поясни, че електромобилите са доста по тежки – търкането на гумите прави фините прахови частици много повече, от какъвто и да е друг автомобил. По негови думи, газовите уредби са по-добри от дизеловите коли. Годишния технически преглед може да спре старите коли от движение.

Цаков дава пример с Румъния, където, ако върнете стар автомобил или купите нов електрически или екологичен в определена степен, получавате малко над 11 500 евро от държавата. Рашев отговаря, че Румъния произвежда коли и това е стимул за цялата икономика. „Автомобилите са най-малкия проблем на София. Големия проблем е отоплението на дърва и въглища. Основно на дърва,“ допълни той.

Още: Васил Терзиев: Ще бъдем толерантни при първо нарушение за стари коли в центъра, при следващо - глоба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com