Експерт: Колите на старо няма да поевтинеят скоро

8145
Експерт: Колите на старо няма да поевтинеят скоро
Снимка: Opel

Недостигът на електронни компоненти и продължаващата пандемия от коронавирус нанесоха сериозни удари върху автомобилната индустрия. Повечето производители не успяха да се спаряват с плановете си за производство и съответно клиентите им са принудени с месеци да чакат за доставка на поръчано и платено превозно средство. Всичко това доведе до ръст на цените на употребявани автомобили, като на някои пазари то достигна над 50%.

В момента в САЩ, например, колите на старо струват средно 29 000 долара, което е най-високата стойност им в историята. На други пазари също цените са доста високи, особено на автомобили на 2-3 години и с малък пробег. А експерти прогнозират, че това няма да се промени скоро и е възможно още увеличение, което ще се отрази на джоба на потребителите.

Как да си избереш кола втора употреба?

Купуването на употребявана кола е огромна тежест за домашния бюджет. Често харчим еквивалента дори на няколко десетки месечни заплати. ...

В този случай, за да удължите максимално живота на стария си автомобил, е разумно да подновите някои автоаксесоари, както и да ползвате качествена автокозметика.

Според специалистите, недостигът на нови коли ще продължи и през тази година, което вероятно ще доведе и до нов ръст на употребяваните автомобили. Той ще бъде по-малък (ако само за 2021 година е достигнал 30-40% средно, сега ще е в рамките на 10%).

„Причината е, че всички добри автомобили на вторичния пазар се изкупуват почти веднага и просто не остават подходящи опции. Освен това, собствениците на модели, които са в добро техническо състояние, не бързат да се разделят с тях, защото са наясно, че ще трябва да чакат дълго време за нова кола, а употребява в подходящото състояние трудно се намира на приемлива цена“, категорични са експерти.

Очакванията са, че в края на годината ситуацията с доставките на електронни компоненти (микрочипове) ще се нормализира. Предстои няколко нови завода за производство на така нужните елементи да започнат работа през следващите месеци, което ще помогне на индустрията като цяло. Въпреки това, подобрение на положението може да се очаква не по-рано от средата на 2023 година.

Половината автомобили у нас са на 20 и повече години

Автомобилният парк у в България е изключително остарял, но през последните години беше започнала плаха промяна към подобряване на съотн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com