Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

14 май 2024, 16:27 часа • 3433 прочитания

Електрическите автомобили на Ford са нерентабилни, като компанията губи 100 000 долара от всяка кола, слязла от конвейера. Според информация на Bloomberg, нетната загуба на подразделението за електрически превозни средства на Ford - Model E, за първото тримесечие е сравнима с печалбата, получена от автомобилния производител като цяло през този период. Общо от януари до март компанията е продала 20 000 „зелени“ коли.

Още: Стачка спря работа в завода, който Ford се опитва да продаде

Днес гамата на Ford с нулеви вредни емисии в САЩ е представена от три модела – Mustang Mach E, F150 Lightning и E-Transit. Търсенето им намалява, поради което автомобилният производител вече трябваше да намали производствените си обеми и да преразгледа стратегията си за електрификация. Проектът за пускането на голям триредов кросоувър, който трябваше да бъде бъде качен на конвейера в завода на Ford в Канада през 2025 г. засега е отложен поне до 2027 г.

Според прогнозата на Ford до края на 2024 г. загубата на подразделението за електрически превозни средства ще достигне 5,5 милиарда долара. Главният изпълнителен директор на компанията Джим Фарли нарече Model E „основната пречка за целия концерн".

Още: Бързото обезценяване на електромобилите - поредна пречка за навлизането им на пазара

На фона на това изявление се появи информация, че Ford е намалил обема на покупките на батерии от всички свои контрагенти - SK On, LG Energy Solutions и CATL. В същото време представител на CATL коментира пред Bloomberg, че „сътрудничеството с Ford се развива както обикновено“, без да навлиза в подробности. SK On и LG от своя страна потвърдиха пред репортери, че договорите им с Ford остават в сила.

Ford планира да намали разходите за електрически превозни средства с 12 милиарда долара и да намали цените на съществуващите модели, за да стимулира търсенето.

Ford иска помощ от конкуренти за борба с китайците

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес