Ford Kuga Plug-In Hybrid – отличникът на Европа

7463
Ford Kuga Plug-In Hybrid – отличникът на Европа
Снимка: Actualno

Първоначално хибридните автомобили трябваше да играят ролята на връзка между моделите с двигатели с вътрешно горене и изцяло електрическите превозни средства. Постепенно обаче техният брой се увеличава, като стават все по-предпочитан транспорт от потребителите. Това се отнася с пълна сила за така наречените „plug-in” хибриди, които могат да се зареждат от електропреносната мрежа.

Благодарение на допълнителния електромотор и батерията си тези автомобили харчат по-малко гориво, като в същото време са и далеч по-екологични. Едновременно с това те могат да се движат изцяло в електрически режим в градски условия в продължение на 50-ина километра, което ги прави още по-атрактивни и желани.

А знаете ли кой е най-продаваният plug-in хибрид или PHEV в Европа, както са известни тези модели? Това е Ford Kuga, който съчетава всички тези предимства. Затова и ние от Actualno.com решихме да проверим защо този модел на компанията от Детройт (или по-точно на нейното европейско подразделение) се справя толкова добре на пазара на Стария континент.

Ford Kuga получи нова хибридна версия

Преди година американският производител Ford започна активно за електрифицира своята моделна гама за европейските си клиенти. И този пр...

Напълно очаквано, Kuga е SUV – най-търсения сегмент на пазара, като моделът се предлага в няколко различни модификации. Сред тях има „мек хибрид“, при който отсъства електромотор, но има стартер-генератор. Неговата задача е да повишава мощността за кратък период при потегляне, както и на да намалява разхода и най-вече вредните емисии. Освен това, Kuga се предлага и с конвенционални двигатели.

Спокойно може да се каже, че хибридната версия се превърна в отличник на пазара, защото е удобна, функционална, икономична, високопроходима и много технологична. Рядко един автомобил съчетава всички тези неща, но Kuga PHEV го прави, при това успешно. Само на електричество тя изминава около 56 км с едно зареждане на батерията, което е напълно достатъчно на 80% от шофьорите в Европа.

Тоест, имате автомобил, с който отивате на работа и в задръстванията в града се движите само на електричество. От Ford твърдят, че половината от пробега на продадените в Европа бройки от модела е направен с използване на батерията, която преди това е била заредена. Това упражнение отнема около 11 часа, тоест можете да се приберете в къщи, да оставите колата в гаража и да използвате стандартната 220-волтова мрежа. На сутринта потегляте и имате гарантирани едни 50-ина километра само на ток (или с минимален разход на гориво).

Като стана дума за гориво, двигателя на Kuga PHEV е бензинов с 4 цилиндъра и работен обем 2,5 литра. Той работи по цикъла на Аткинсън, като е комбиниран с електромотор с мощност 14,4 кВт/ч. Така съвкупната мощност на задвижващата система е 225 к.с., което е напълно достатъчно за SUV, който не само е с по-големи размери (това съответно влияе на аеродинамиката), но и е по-тежък.

Трябва да признаем, че при извънградско шофиране батерията приключва доста бързо. Това се дължи на по-високата скорост, особено при движение по магистрала. Затова пък батерията може да се зарежда при пътувано, като това става напълно автоматично. Използва се система за регенеративно зареждане, като тя използва кинетичната енергия, загубена при спиране. Факт е, че разходът на бензин се увеличава, но пък при спускане се трупа енергия, която длед това може да се използва в градски условия.

Ford Kuga: Всестранен талант с три нови лица (тест-драйв)

Дизайнът е определящ фактор при избора на автомобил сред повечето потребители. Затова при обновяването на Ford Kuga дизайнерите са създ...

Сред предимствата на Kuga PHEV е и фактът, че автомобилът има няколко режима на движение - EV Auto, EV Now, EV Later and EV Charge, и така шофьорът може сам да избере кога и как да използва батерия. Когато зарядът достигне до най-ниското си ниво, електронната система за управление автоматично превключва на EV Auto. В този случаи електромоторът помага на бензиновия двигател.

Самият той също е подложен на редица доработки от инженерите на Ford. Интегрираната всмукателна система и турбокомпресорът с по-малка инерция помагат за намаляване на разхода. Коляновият вал е изместен с 10 мм и намалява страничното натоварване на буталата и силите на триене в стените на цилиндрите. Самите бутала са стоманени. Минимизирани са диаметрите на лагерите на коляновия вал.

Скоростната кутия на Kuga PHEV също е нова, като осигурява бързо смяна на предавките и помага за намаляване на разхода на гориво, а също така и по-добра динамика. Водачът на автомобила може да променя времето за смяна на предавките, а също така да регулира твърдостта на волана и контрола на сцеплението. Към стандартните режими Normal, Sport и Eco е добавен и Slippery, който дава по-голяма увереност на човека зад волана при движение върху повърхности с лошо сцепление.

Хибридната Kugа разчита на мнoгoтoчкoвo нeзaвиcимo oкaчвaнe, като то се усеща особено при преминаване през поредица от завои. За разлика от много други SUV този не се накланя чак толкова в завои, а освен това се справя прилично извън пътя. Не е типичен офроудър, като причината е в сравнително малкия клирънс, но е достатъчен за движение по черен път с помвече дупки.

Това се усеща осезаемо, когато разберете поведението на Kugа в пoрeдицa oт остри зaвoи. Кормилното управление е неочаквано добро за SUV. По-малкият клирънс обаче ограничава възможностите за проходимост на Kuga, но пък при движение на черен път, можете да бъдете напълно спокойни.

Ford пусна на пазара суперлуксозна Kuga

Компанията Ford представи серийната версия на кросовъра Kuga, която ще бъде част от гамата луксозни модели на марката с името Vignale. ...

Трябва да се отбележи, че Kugа e пораснал спрямо предшественика си, като това се усеща най-вече при междуосието, което е с 20 мм по-голямо. Така се осигурява повече пространство за краката на пасажерите на втория ред седалки. Там разстоянието е 1035 мм, което е рекордно за класа. Същото важи и за обема на багажника, който е 645 литра.

Вече става дума за много технологии и богато оборудване, с които разполага моделът. За първи път Kuga е достъпен с технологията FordPass Connect. Тя управлява дистанционно набор от функции от всяко място със сигнал за мобилни данни. Нов е и 12,3-инчовият LCD инструментален панел.

Kuga разполага и със система за придържане в лентата, както и с BLIS Assist за следене на мъртвата точка. Нова е технологията предупреждение за локална опасност, благодарение на FordPass Connect, може да информира водача за опасни ситуации по пътя напред, дори ако инцидентът не се вижда заради конфигурацията на пътя.

В Kuga дебютира и новата технология Intersection Assist 1.0, която може автоматично да задейства спирачките, за да избегне или смекчи ефекта от евентуален сблъсък, ако водачът завива в насрещен трафик и системата определи, че ударът е неизбежен. Технологията за засичане на пешеходци и велосипедисти предупреждава водачите за хора на пътя отпред, които могат да пресекат пътя на автомобила. Има също така и адаптивен круиз контрол (ACC) със Stop&Go, Разпознаване на пътните знаци за скорост и други.

Като цяло, Kuga в хибридната си версия може да бъде определен като „многофункционален състезател“. Отличникът на Европа по продажби е еднакво удобен както за градско движение, така и за дълъг път. Освен това е сигурен и сравнително екологичен, което се оказва все по-важно в последно време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com