Great Wall Motor ще строи завод за електромобили в Европа

2300
Great Wall Motor ще строи завод за електромобили в Европа
Снимка: Sofia Motor Show

Китайският концерн Great Wall иска да произвежда автомобили в Европа в бъдеще и ще избира между няколко държави за новия си завод на континента. Както е известно, компанията разполагаше с фабрика край Ловеч, в която се сглобяваха няколко модела. Въпреки това, България не е сред обсъжданите дестинации за новото съоръжение.

„Провинциите в Източна Германия са вариант, но има и други възможности. В момента правим анализ на потенциалните места, като важна роля за избора ще играе и това къде и защо други китайски производители са създали своите европейски локации“, коментира Сянджун Менг, президент на Great Wall Motor Europe, цитиран от германското издание Automobilwoche.

Втори водещ китайски производител се отказа от бензиновите мотори

Китайската марка Haval, която е част от водещия китайски производител Great Wall Motor, ще прекрати през 2030 година производството на ...

Според информациите до момента, като алтернатива се разглеждат и Унгария или Чехия. Китайската компания за батерии CATL вече се установи в Германия, но Унгария също често е обект на китайски инвестиции, като същата компания строи завод в Дебрецен. Там се намира и фабриката на китайският производител на клетки и партньор на BMW - Eve Energy,.

В същия град BMW изгражда завод за чисто електрически автомобили, а Mercedes вече произвежда модела си EQB в Кечкемет и преоборудва завода за други електрически превозни средства. Твърди се също, че и Samsung SDI има планове за производство на цилиндрични клетки в Унгария, където са се установили и множество азиатски доставчици на батерии. Компанията SK On също произвежда батерийни клетки в Унгария, а BYD сглобява в страната своите електрически автобуси.

В случая с Great Wall все още не е ясно дали концернът иска да построи изцяло нова фабрика или да закупи готово предприятие, което да трансформира. Китайците вече са получили редица оферти за закупуване на заводи, където съществуващите производители искат да прекратят дейност.

Great Wall също планира да произвежда електрически автомобили в Тайланд от следващата година. Китайският концерн вече има завод там, а сега финализира планове за нов завод за батерии в Тайланд. Съобщава се също, че китайският автомобилен производител планира да отвори завод в Бразилия през следващата година, който ще произвежда изключително електрифицирани превозни средства.

Great Wall изкупува ударно заводи на General Motors

Китайската компания Great Wall стана собственик на поредния завод на General Motors в Азия. Тя купи предприятието в Тайланд, което беше...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com