Honda обединява стил, спорт и динамика в ZR-V

8276
Снимки: Actualno

SUV-моделите продължават да се радват на непрекъснато увеличаваща се популярност сред потребителите. И неслучайно техният дял на европейските пазари (заедно с кросоувърите) вече е над 50%. Това няма как да остави производителите безразлични и те залагат на все по-голям брой такива автомобили в моделната си гама.

Сред тези производители е и Honda, която през последните години залага на два SUV за Стария континент - HR-V и CR-V. Сега между тях се нарежда един напълно нов модел ZR-V, като той вече е на българския пазар. Той е с 50 мм по-широк от HR-V и с 59 мм по-нисък от CR-V, като е насочен е към младите купувачи, които търсят стилен и забавен за шофиране автомобил.

А това, че моделът е предназначен за младата аудитория се вижда и от дръзкия силуета, заоблените повърхности и атрактивния на предната си част ZR-V, които показват силно присъствие на пътя. Тесните фарове и стилната гланцирана черна решетка създават изтънчена естетика. Всеки панел и компонент е оптимизиран за подпомагане на видимостта и подобряване на аеродинамичните характеристики.

Още: Четири неочаквани премиери на Honda у нас

Под елегантния и стилен екстериор се крие хибридна технология на Honda - e:HEV, която се наложи при други модели на марката. В нейната основа е ефективен, но мощен 2,0-литров, четирицилиндров двигател с директно впръскване, работещ по цикъл на Аткинсън. Той е модернизиран специално за ZR-V, като работи заедно с два електромотора, за да осигури отзивчиво ускорение и висок въртящ момент. Съвкупната мощност е 184 к.с, а максималният въртящ момент е 315 Нм, като това осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 7,8 секунди и смесен разход на гориво от 5,7 л/100 км.

Хибридната задвижваща система сменя режимите (електрически, хибриден и ДВГ), без това да се усеща от шофьора. В градска среда в повечето случаи е достатъчен електрическият, който гарантира при нулеви вредни емисии и разход на гориво. При ускорение се активира се хибридният режим, който се съчетава 2,0-литровия бензинов двигател с мощност 143 к.с. и по-мощния електромотор. Непрестанното рекупериране на спирачната енергия също допринася за намаляване на разхода.

От Honda посочват, че благодарение на високата устойчивост на коляновия вал и вторичния балансиращ вал вибрациите на двигателя са сведени до минимум независимо от скоростта на автомобила и това е едно от сериозните подобрения спрямо предишното поколение на системата e:HEV. Шофьорът може да избира между четири стила на управление от селектора – нормален, спортен, екологичен и такъв за сняг.

Новото поколение на вече по-компактния и по-лек акумулаторен блок на Honda (IPU) е разположено под багажното пространство. Подобрен спрямо предишната генерация на хибридната система е и блокът за управление на захранването (PCU). Той е поместен под капака, за се спести от пространството в ZR-V. Благодарение на двата нови блока в системата електромоторът вече е способен да поема по-голямо натоварване и по този начин е осигурен и по-дълъг пробег с него.

Още: Honda се отказа от първия си електромобил

Промени има и по шасито на кросоувъра, като то е проектирано да осигури динамични характеристики, обикновено свързвани със спортните хечбеци. Многозвенното задно окачване и оптимизираните втулки осигуряват комфортно, но динамично шофиране.

В същото време, въпреки сравнително компактните си размери ZR-V осигурява пространство, практичност и комфорт в салона. В него огромен набор от ниши и джобове за съхранение на вещи, докато багажно пространство включва товарна преграда, прибиращ се капак за пакети и място за съхранение под пода. Това позволява на SUV-модела да превозва товари до 1291 литра.

Материалите в салона са от висок качество, като те са съчетани със стилно осветление в купето, за да бъде постигната първокласна атмосфера. В допълнение към многото точки за зареждане на мобилни устройства и най-новата HMI технология, шофьорът и пътниците остават свързани с външния свят чрез голям 9-инчов сензорен екран в центъра на горния панел на таблото.

В Honda продължават за залагат на едно от най-силните оръжия на марката - безопасността. ZR-V разполага с общо 10 въздушни възглавници, сред които и централна. Налице е и най-новото издание на набора от технологии, обединени под името Honda Sensing. Системата за предотвратяването на напускането пътното платно вече е част от стандартното обзавеждане. Допълнена е от тази за спазване на пътната лента, която сама коригира волана в случай, че автомобилът не е позициониран както трябва.

Още: Заслужава ли си покупката на хибриден автомобил?

Най-новото попълнение при Honda Sensing е асистентът при задръстване, който снема част от напрежението от шофьора при движение с ниска скорост в наситен градски трафик.

Наскоро подобрената система за разпознаване на пътни знаци вече автоматично разпознава над 90% от тях и ги показва чрез пиктограма на разположения зад волана интерфейс за шофьора.

Honda ZR-V ще се предлага в нива на оборудване Еlegance, Sport и Advance, само с предно предаване и с автоматична трансмисия. Sport и Advance са с двойни спортни ауспуси. Спортната версия се отличава от другите две по дизайна на радиаторната си решетка, който е тип „пчелна пита“.

Продажбите на модела вече започнаха, като цените стартират от 84 990 лева. В най-високото ниво на оборудване ZR-V струва най-малко 92 990 лева.

 

Honda ZR-V 2.0 i-MMD e:HEV

Задвижване - пълен хибрид

Гориво - бензин

Двигатели - 2.0 бензинов, два електромотора

Скоростна кутия - 8-степенна, автоматична

Задвижване - 2WD (предно предаване)

Съвкупна мощност - 143 к.с.

Разход на гориво (комбиниран) - 5,7 л/100 км

Вредни емисии - 130 г/км

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com