Искате уникална кола – изберете си тук

10551
Искате уникална кола – изберете си тук
Снимка: GM

Производителите нерядко създават уникални автомобили в един-единствен екземпляр. Някои от тях са предназначени за изложения или за други специални мероприятия. Има и такива, които се правят по поръчка на клиенти. Ето няколко превозни средсттва, които гарантират, че ако успеете да се сдобиете с някое тях, ще бъдете собственик на кола, която няма аналог.

Alfa Romeo TZ3 Corsa от 2010 г.

В чест на 100-годишнината на Alfa Romeo ателието Zagato създаде една-единствена бройка от тази TZ3 Corsa. Тя е посветена на спортния модел Giulia TZ от 60-те години на миналия век, която също е създадена съвместно със Zagato. Съвременната TZ3 Cors бе представена на Конкурса за елегатност в Италия, където спечели първото място.

В основата на това уникално изпълнение е серийното купе Alfa Romeo 8C Competizione. Така че TZ3 Cors е напълно самоходно превозно средство, при това доста бързо – при тегло от 850 кг. то е оборудвано с 4,2-литров V8 с мощност 420 к.с. В комбинация с 6-степенна секвенциална коростна кутия това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди и развиване на максимална скорост от 300 км/ч.

BMW M1 Hommage, 2008 г.

Моделът М1 е един от най-известните и най-необичайни автомобили в историята на BMW. Това е първият автомобил на баварците със средно разположение на двигателя, като серийното му производство продъжава от 1978 до 1981 г. От конвеира слизат 453 машини, оборудвани с 3,5-литров мотор с 6 цилиндъра, развиващ 277 к.с. Състезателната модификация обаче разполага с 850 к.с.

През 2008 г. BMW решава да отбележи 30-годишнината на М1 и пуска концептуалния модел M1 Homepage, който е изцяло в стила на оригинала. Характеристиките на автомобила така и не се съобщени, но се знае, че прототипът е използван за основа на бъдещето хибридно BMW i8.

Ferrari P4/5, 2006 г.

Един ден американският милионер и колекционер на редки автомобили Джеймс Гиленхаус решил, че неговото Ferrari Ezno е скучно и недостатъчно уникално, въпреки че от модела са произведени едва 400 бройки. Затова и ексцентричният богаташ решава да промени колата, като иска тя да прилича на състезателите Ferrai P Series от 60-те години на миналия век.

Гиленхаус се обръща с ателието Pinifarina, където срещу 4 млн. долара му осигуряват това, което иска. Външността на хиперколата е преработена, подобрена е аеродинамиката, а конструкцията е олекотена. Напълно нов е и интериорът, чийто дизайн милионерът рисува сам. Специално заради Джеймс и неговия син са поставени нови седалки с формата на техните тела. Само двигателят остава непроменен – V12 с мощност 600 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч обаче отнема 3,0 секунди (3,14 при Enzo), а максималната скорост е 375 км/ч.

GM EcoJet, 2006 г.

Историята на това невероятно превозно средство прилича на шега, но e истина.  Автомобилът е замислен в телевизионно студио, дизайнът му е нарисуван на салфетка, а самият прототип е построен в гараж. Преди малко повече от 10 години известният тв-водещ Джей Лено кани в предаването си вицепрезидента и главен дизайнер на GM Ед Уелбърн. По време на шоуто Лено предлага на госта си да измисли автомобил с газовотурбинен двигател. Ед не губи време и на няколко салфетки рисува бъдещия автомобил. Идеята се харесва на Лено и той се разбира с Уелбърн да я реализират заедно. Това се случва в гаража на водещия.

Прототипът GM EcoJet използва компоненти от цял свят. В основата на модела е алуминиевото шаси от серийния Corvette Z06, а дизайнът е на калифорнийското студио на GM. В проекта участват още компании като Alcoa и BASF, а фирмата Honeywell прави турбината за двигателя с мощност 650 к.с. Автомобилът в крайна сметка дори се придвижва на собствен ход, като дебютира пред публика на изложението SEMA 2006. А днес е част от колекцията на Джей Лено.

Maybach Exelero, 2005 г.

Гледайки огромното концептуално купе Maybach Exelero (дължина 6,2 метра), показано през 2005 г., човек си мисли, че това е само макет, който няма как да бъде задвижен. Само че не е така – машината всъщност представява подвижна лаборатория, разработена от концерна Daimler по поръчка на компанията за производство на гуми Fulda. През 2011 г. колата е купена от американския рапър Бърдмен за сумата от 8 млн. долара.

В основата на това нереално на вид купе е серийният седан Maybach 57. От него е взет и двигателя – 6,0-литров, би-турбо V12, форсиран до 700 к.с. Машината тежи 2,6 тона, но това не пречи тя да ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,4 секунди и да развива максимална скорост от 351 км/ч. А гумите на Fulda, направени специално за прототипа, могат да издържат и на 370 км/ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com