Какво го чака британското автомобилостроене след Brexit

2026
Какво го чака британското автомобилостроене след Brexit
Снимка: Autocar

Референдумът във Великобритания изненада мнозина, но решението е взето и страната ще излезе от състава на ЕС. Това безспорно ще се отрази на икономиката на Обединеното кралство, а автомобилната промишленост, в която работят над 800 000 души, ще бъде един от първите отрасли, усетили сътресенията.

Веднага след като бе поставен въпросът за референдума, Обществото на автопроизводителите и търговците (Society of Motor Manufacturers and Traders, SMMT), което представлява най-големите автомобилни компании на Острова, се обяви срещу напускането на ЕС. И няма как да бъде другояче – производството и експортът на автомобили от страната отбелязва своя връх за последните 10 години и излизането от Съюза може да постави тези показатели под заплаха.

През 2015 г. във Великобритания са произведени рекордните 1,5 млн. нови автомобила, като 57% от тях са изнесени в страни от ЕС. Членството в организацията означава безмитен износ и еднакви стандарти за качество във всички държави. При напускане на ЕС на Великобритания ще и се наложи да сключва нови търговски договори и да въвежда нови правила.

Акциите на чуждите компании, които произвеждат автомобили на Острова, реагираха веднага след решението за излизане от Съюза. И няма как да е иначе – най-големият производител в света Toyota има 50-годишна история в страната, а за Nissan работят близо 10 000 души, които през миналата година произведоха 475 000 автомобила, като по-голямата част от тях бяха изнесени в страните от ЕС.

Изпълнителният директор на Nissan Карлос Гон вече заяви, че заради Brexit бъдещето на завода на компанията в Съндърланд е под заплаха. От Toyota на свой ред обявиха, че ще следят отблизо процесите и ще направят всичко нужно, за да запазят конкурентоспособността на своите автомобили.

Европейските и американските производители поне засега не изглеждат притеснени от случилото се. От BMW Group съобщиха, че не предвиждат никакви спешни промени в операционните си дейности във Великобритания, но ще наблюдават отблизо ситуацията. Подобно изявление дойде и от Ford, за който на Острова работят 14 000 души. Местният производител Aston Martin пък дори е доволен от случилото се, тъй като Brexit ще доведе до падане на курса на лирата и това ще направи автомобилите му по-конкурентоспособни на пазара в Европа.

Шотландия може да наложи вето върху излизането на Великобритания от ЕС

Шотландският парламент може да наложи вето върху излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви първият министър на Шотландия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com