Mercedes-Benz залага на революционно зареждане на екомоделите си

1756
Mercedes-Benz залага на революционно зареждане на екомоделите си
Снимка: Mercedes-Benz

Производството на електрически автомобили расте с много бързи темпове, но инфраструктурата за тях – най-вече зарядните станции, още е на най-ниско ниво и това създава сериозни проблеми. Компанията Mercedes-Benz ще се опита да ги разреши донякъде с помощта на система за безкабелно зареждане на своите модели.

Технологията ще започне да се използва през 2017 г. При нея акумулаторите ще се зареждат по въздуха с помощта на индукционни бобини, като едната ще бъде приемник, а другата предавател. Заедно те ще образуват магнитно поле, през което ще се предава електроенергията. Това явление се нарича електромагнитна индукция и е открито от Майкъл Фарадей още през 1831 г. Аналогична технология вече се използва при съвременните смартфони.

Металната плочка на предавателя може да бъде поставена в гаража или под навес, докато приемникът е в багажника на автомобила. За да започне процесът е необходимо единствено приемникът и предавателят трябва да се разположат един под друг. Когато това стане, на дисплея на превозното средство ще се появи сигнал, че зареждането е стартирало. Според представител на Mercedes системата може да осигури заряд на батериите до 90%, но скоростта на процеса е по-ниска от тази при стандартно зареждане с кабел.

Използването на новата технология е една от първите крачки, които германският производител ще направи за пълната електрификация на своите модели. Системата ще бъде внедрена и във всички хибридни автомобили на Mercedes-Benz, като това трябва да стане до края на десетилетието.

Проблеми със зарядните станции има и най-големият производител на електромобили – Tesla Motors. Компанията произведе само през миналата година над 50 000 машини и планира да увеличи тази бройка близо 2 пъти. В същото време обаче в САЩ и Европа има едва 648 зарядни станции Tesla Superchargers с 3896 зарядни устройства, което е твърде малко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com