Мерки за безопасност зад волана: Препоръки за избягване на нежелани пътни събития

2721
Мерки за безопасност зад волана: Препоръки за избягване на нежелани пътни събития
Снимка: pexels.com

Приемането на разумно шофиране има решаващ принос за намаляването на шансовете за пътни инциденти, една от основните причини за смърт сред хората на възраст между 18 и 45 години. Правилата за безопасност зад волана трябва да се спазват стриктно от абсолютно всички участници в движението, особено от водачите на големи превозни средства, като тези, използвани за товарен транспорт.

Подход за управление, изграден въз основа на препоръките по-долу, позволява много по-добро време на реакция и подобрен контрол над превозно средство. И така, ето най-важните мерки за безопасност, които шофьорите на камиони трябва да вземат по време на шофиране:

Мерки за безопасност зад волана: Правило №. 1

Носенето на предпазен колан е задължително!

Това първо правило за безопасност зад волана трябва да се спазва от всички, които карат превозни средства по публични пътища, независимо от естеството на транспорта или нивото на габарита. Носенето на предпазен колан зад волана спасява хиляди животи всяка година и трябва да се носи не само от водача, но и от всички, които са на пътните седалки в пространството на съответното превозно средство. Преди да започнат нов курс, шофьорите на камиони също трябва да проверят коланите си, дори ако размерът на такова превозно средство изглежда ги предпазва в движението. Нищо по-лъжливо от това! Шофьорите на камиони са също толкова изложени на пътни опасности, така че не забравяйте колана си!

Мерки за безопасност зад волана: Правило №. 2

Качете се зад волана само когато сте напълно отпочинали!

Уморените шофьори изпитват по-ниска скорост на реакция, отколкото при шофиране в отлично физическо състояние. За съжаление, има много случаи, при които умората зад волана причинява заспиване и от тук до настъпването на автомобилна катастрофа може да бъде само въпрос на минути. Пътните произшествия, причинени от умора и заспиване зад волана, са една от основните причини за подобни пътни събития, които често водят до загуба на живот. Затова избягвайте да седнете зад волана, когато се чувствате уморени.

Мерки за безопасност зад волана: Правило №. 3

Вниманието към трафика е жизненоважно!

Абсолютно всеки шофьор трябва да се съсредоточи върху динамиката на движението, от която е част неговото превозно средство, подхождайки отговорно и с високо ниво на концентрация към шофирането. Това правило важи за абсолютно всички пътища, окръжни или национални, вътрешни или международни. Постоянното осъзнаване на присъствието на превозно средство в движение се основава на вниманието към:

 - Метеорологични фактори по време на автомобилния товарен транспорт;

 - Скорост и светлинни сигнали на съответното превозно средство;

 - Отношение на останалите участници в движението (отпред, отзад, отсреща);

 - Общото състояние на превозното средство чрез наблюдение на бордовите сигнали и неестествени звуци, произведени по време на движение по пътищата;

Вниманието към всички тези аспекти благоприятства много по-добра скорост на реакция, в случай, че се създадат някои обстоятелства, които могат бързо да преминат към етапа на пътно произшествие.

Мерки за безопасност зад волана: Правило №. 4

Разговорите по телефона по време на каране са строго забранено!

Шофьорите, които искат да говорят по телефона, докато карат имат много решения, предназначени да осигурят високо ниво на безопасност. Тези устройства премахват необходимостта от ръчно управление на мобилен телефон и имат ергономичен характер, подходящ за кабината на камиона. Тук си струва да споменем хендсфри устройствата и възможността за свързване на мобилния телефон към системата от високоговорители на превозното средство, чрез Bluetooth технология. По този начин и двете ръце могат да се държат правилно на волана през цялото време на шофирането на превозното средство, предназначено за товарен транспорт.

Мерки за безопасност зад волана: Правило №. 5

Без алкохол, преди да седнете зад волана на камиона!

Това е мярка за безопасност, чиято обосновка дори не е необходимо да се описва, предвид реалната опасност, на която са изложени онези, които седят зад волана пияни. Освен това, препоръчваме да обърнете повече внимание на лекарствата, които приемате, преди да шофирате, защото някои от тях могат да причинят поредица от странични ефекти, като: замаяност, повишена умора, сънливост, неразположение и др. Избягването от консумацията на тези продукти благоприятства поддържането на повишено внимание в трафика, така че да се вземат най-добрите решения, в оптимално време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com