Най-евтиният електромобил в Европа ще струва 11 000 евро

18649
Най-евтиният електромобил в Европа ще струва 11 000 евро
Снимка: Dacia

Румънският производител Dacia, който е част от групата Renault, обяви цената на първия си електромобил. Той се казва Spring и ще бъде най-евтиният модел на ток в Европа. Засега е известна само стойността му в Унгария, където той ще струва 11 000 евро.

В сумата са отчетени държавните субсидии в страната при покупка на електрическо превозно средство. Пълната цена на Dacia Spring за Унгария е 17 800 евро, като за толкова ще се продава и първата серия, включваща 100 бройки от модела. За нея помощта от държавата не се брои, тъй като се счита за предсериен вариант на модела.

Dacia патентова първия си модел на ток

Румънската марка Dacia, която принадлежи на концерна Renault и предлага най-достъпните като цена модели, френска разработка, е готова с...

След субсидиите Dacia ще струва по-малко от най-евтиния електромобил в Европа към този момент - Volkswagen-up!, който на пазара в Германия се предлага да 13 037 евро. В сумата е отчетена държавната помощ, която се различава в отделните страни от Европа. Във Франция, например, градският електромобил се продава за 23 740 евро, в Поргугалия - за 23 824 евро, а в Испания - за 23 245 евро. Моделът на Volkswagen има пробег от 260 километра, докато този на Dacia изминава едва 225.

В основата на модела на Dacia е електромобилът Renault City K-ZE, предлаган само на китайския пазар. Там неговата цена е 61 800 юана, което прави 7800 евро.

Електромобилът на Dacia е оборудван с електромотор с мощност 45 конски сили и 125 Нм въртящ момент, като той се захранва от литиево-йонна батерия с 26,8 кВт/ч. Максималната скорост на машината е 125 км/ч, като с едно зараждане тя изминава до 225 км. Предвиден е и режим "Eco", който повишава пробега с 10%. При неговото активиране мощността спада до 31 конски сили, а максималната скорост е 100 км/ч.

Пълното зареждане на акумулатора от стандартна розетка отнема 14 часа, а при използване на системата Wallbox - по-малко от 5 часа. В оборудването на Spring Electric влизат електрически усилвател на волана, централно заключване с дистанционно управление и електрическо управление на всички прозорци.

Dacia Logan също минава на ток

Румънската компания Prime Motors използва автомобилното изложение в Букурещ, за да покаже електромобила си Prime EV, в чиято основа е с...

Като опция за първата Dacia на ток се предлагат климатик и информационно-развлекателна система с екран с диагонал 7 инча, навигация, както и поддръжка на сервизите Apple CarPlay и Android Auto.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com