Panasonic ще построи най-големия в света завод за батерии TESLA

2397
Panasonic ще построи най-големия в света завод за батерии TESLA
Снимка: Panasonic

Технологичният гигант Panasonic ще построи нов завод за батерии за електромобили в Канзас, който ще произвежда и доставя новите клетки, тип 4680 за колите на Tesla. Компанията избираше между потенциални обекти в Канзас и Оклахома, преди да се спре на първия щат поради близостта му до Тексас и благоприятното данъчно третиране.

От Panasonic обявиха, че ще инвестират около 4 милиарда долара в обекта и ще създаде до 4000 нови работни места. Според Nikkei Asia, японският производител планира да утрои или дори да учетвори производствения капацитет на батерии за електромобили във всичките си съоръжения до фискалната 2028 година от сегашното ниво от 50 гигаватчаса годишно.

Panasonic се избави от акциите си в Tesla срещу 3,6 млрд. долара

Доставчикът на батерии за електрически автомобили Panasonic продаде дела си в американския производител Tesla. Японската компания прите...

Планът предвижда инсталирането на две производствени линии в завод за производство на компоненти за батерии в префектура Уакаяма (Япония) през фискалната 2023 година. Само тази инвестиция е на стойност 580 милиона долара, като в този обект също ще се произвеждат батерии тип 4680.

„Като най-голямата частна инвестиция в историята на Канзас и една от най-големите фабрики за батерии за електрически превозни средства в страната, този проект ще трансформира икономиката на нашия щат, създавайки общо 8000 висококачествени работни места, които ще помогнат на повече жители на Канзас да създадат по-добър живот за себе си и техните семейства“, заяви губернаторът на Канзас - Лора Кели.

Разбираемо, нарастващите производствени нужди на Tesla са основен фактор за решението й да отвори нов завод в САЩ. В момента Panasonic управлява Gigafactory 1 в Невада с Tesla. Технологичната компания е инвестирала около 1,455 милиарда долара в това съоръжение.

През последните месеци множество производители на батерии и автомобили обявиха планове за откриване на нови предприятия в САЩ. Компаниите LG и General Motors, например, ще похарчат общо 2,6 милиарда долара за завод за сглобяване на батерии в Мичиган. На свой ред, LG Energy Solution също ще инвестира 1,4 милиарда долара в ново съоръжение за батерии в Аризона. Този обект ще започне производство през 2024 г. и ще може да произвежда 11 гигаватчаса батерии годишно.

Бизнесът с рециклиране на батерии може да е новата златна мина за инвеститорите

Проблемите с недостига на суровини и сътресенията във веригите за доставки на пазара на електромобили накараха производители и автомоби...

Компанията CATL също възнамерява да създаде завод за производство на батерии в САЩ за автомобили на Ford и BMW. Корейският автомобилен производител Hyundai пък наскоро обяви плановете си да инвестира около 5,54 милиарда долара в Грузия за създаване на специализирани съоръжения за производство на електрически превозни средства и батерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com