Продажбите на електромобили растат, но и проблемите става все повече

5254
Продажбите на електромобили растат, но и проблемите става все повече
Снимка: Volkswagen

Продажбите на електрически автомобили в световен мащаб непрекъснато растат. Растежът обаче се забавя, като причините са много. На първо място високите лихви, които забавят търсенето, а това кара големите производители да преосмислят инвестициите си в електрически превозни средства.

Доказателства за това е неотдавнашното решение на General Motors и Honda да прекъснат сътрудничеството, предвиждащо създаване на цяла нова гама коли на ток, а също така и спирането на изграждането на Gigafactory на Ford в САЩ, както и много други решения, които звучат като „алармен звънец“.

Факт е, че електрическите автомобили се продават все повече и повече. През третото тримесечие те за първи път надхвърлиха прага от 300 000 регистрации в САЩ. Също така те са се увеличили с 14,3% в Европа и 22% в Китай, който остава най-големият автомобилен пазар в света.

Още: Китайските производители започват да доминират в Европа

И все пак цифрите се забавят

Илон Мъск ясно обясни какво се случва: „Загрижен съм за настоящата среда на лихвените проценти. По-голямата част от хората, които купуват кола, прибягват до подобно финансиране. С подобни ставки обаче ангажиментът става все по-обременителен", коментира главният изпълнителен директор на Tesla.

Снимка: Motor1

Положението би трябвало да не е толкова лошо заради спада в цените на суровините. Литият поевтиня с 67%, а кобалтът с 20%, но въпреки това нещата не са никак розови. Големите производители сключват договорите за доставка на суровини въз основа на търсенето. Съответно, ако то спадне, те купуват по-малко. А производителите на суровини, за да пласират по-големи количества на пазара, свалят цените. Куриозно звучи, но е факт - цените падат при по-малко производство.

Как реагират големите производители

Ford, например, намали смените във фабриката, където произвежда електрическия пикап F-150 Lightning, от 3 на 2 и ще намали производството на Mustang Mach-E. „Синия овал“ трябва да се справи със загубата от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда евро), регистрирана през третото тримесечие.

Още: Продажбите на електромобили в Европа се удвоиха

Volkswagen от своя страна ще съкрати 2000 служители в софтуерната компания Cariad. Групата от Волфсбург също продължава да натрупва забавяния в разработването на нови платформи и отлага пускането на нови концептуални модели като Porsche Macan и Audi Q6 e-tron.

Снимка: Motor1

General Motors, за по-ефективно управление на финансите, одобри отлагането на началото на работата на своя завод за батерии Ultium, който трябваше да заработи в края на годината. „Трябва да увеличим продажбите на електрически автомобили, за да оправдаем инвестицията“, обявиха от концерна.

Секторът е в беда

Току-що изброените са само най-новите проблеми. Но не само производители на автомобили страдат. Nidec - японски гигант, който произвежда двигатели за електрически автомобили и други компоненти, свързани с мобилността с нулеви емисии, регистрира 10% спад на акциите за един ден, като той е най-големият за последните 15 години.

Още: Най-добрите бюджетни електромобили на пазара в Европа

В Италия в много трудна ситуация се намира заводът Crevalcore, собственост на Magneti Marelli, като служителите стачкуват, за да избегнат затварянето. Дори китайският гигант CATL, който винаги е бил водещ производител на батерии в света, страда, макар и по друг начин. Компанията записа ръст на печалбите от 10,7% за последното тримесечие, което е най-малкото увеличение, регистрирано от началото на 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com