Родината на автомобила ще забранява дизела и бензина

1816
Родината на автомобила ще забранява дизела и бензина
Снимка: Audi

Курсът към всеобща хибридизация и електрификация на превозните средства може да достигне своя връх през 2030 г., когато в родината на автомобила – Германия, бъде забранена регистрацията на машини с традиционните бензинови и дизелови двигатели.

Изданието Autoevolution твърди, че правителството на страната вече обсъжда този въпрос. Подобен законопроект обмислят и властите в Холандия и Норвегия, като при тях такава забрана може да влезе още по-рано – през 2025 г. В тези две държави обаче няма развита автомобилна промишленост и подобно ограничение с цел опазване на околната среда е напълно логично.

В Германия нещата стоят доста по-различно, тъй като влизането на забрана за регистрация на автомобили с бензинови и дизелови двигатели ще нанесе сериозни загуби на големите автомобилни концерни в страната. Те ще имат на разположение 14 години да се преориентират към производството на екологични задвижващи системи, но повечето експерти са на мнение, че този период е крайно недостатъчен.

От началото на 2016 г. в Германия са регистрирани 130 000 хибрида и 25 000 електромобила. В същото време общо в страната се движат 45,5 млн. автомобила, от които 30 млн. са с бензинови двигатели и 14,5 млн. разчитат на дизелови мотори. Това означава, че при приемане на подобен закон около 99,9% от леките коли в страната ще се окажат нередовни.

Все пак някои експерти са на мнение, че може да се намери и компромис в ситуацията. Очакванията са до 2025 г. количеството на екологични автомобили в страната да се увеличи с около 8% и това да накара властите да се откажат от приемането на радикалния закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com