Skoda представи първия си сериен SUV на ток

25432
Skoda представи първия си сериен SUV на ток
Снимка: Skoda

Първият сериен електомобил на модулната платформа MEB е хечбекът Volkswagen ID.3, но правото да предложи кросоувър на нея се падна на компанията Skoda. Серийният Skoda Enyaq iV е вторият напълно електрически модел на чешката марка след Citigo iV. Названието му идва от ирландското име Enya, което означава „източник на живот“. Главната буква Е символизира електрическото задвижване, а буквата Q в края подчерната връзката с другите кросоувъри на бранда - Kamiq, Karoq, Kodiaq.

Като размери Enyaq е съпоставим с Kodiaq – дължината, широчината и височината на електрическия SUV са съответно 4649 мм, 1879 мм и 1616 мм, а разстоянието между двете оси достига 2765 мм. В салона има два реда седалки, като обемът на багажника е 585 литра. За модела се предлагат джанти с размери от 18 до 21 цола.

Skodа Octavia RS се появи в още два варианта

По-рано тази година Skoda представи хибридна версия на новото поколение на Octavia, която получи добавка RS iV към името си. Сега към н...

В салона цари минимализъм, като в центъра на предния панел е разположен тъч-скрийн на мултимедийната система с диагонал 10 или 13 инча в зависимост от нивото на оборудване. Приборният панел е виртуален, като може да се комбинира с проекционен дисплей. Купувачът ще избира между няколко варианта на интериора, като се предлага естествана кожа и нов екологичен материал, направен от преработени пластмасови бутилки.

Мултимедийната сисема може да се управлява с жестове, като тя е с безкабелна поддръжка на Android Auto, Apple CarPlay и MirrorLink, гласов асистент Laura и вградена SIM-карта. Освен това Enyaq предлага цял комплекс електронни помощници. Например, кросоувърът може да се управлява дистанционно от смартфон при паркиране, има и допълнителен асистент, позволяващ заобикаляне на появило се препятствие пред автомобила. Предлага се и система за автономно движение Travel Assist.

В списъка с базово оборудоване на базовата версия са включени двузонов климатик, многофункционален кожен волан, цифрово радио и технология за интеграция на смартфони. В зависимост от версията Skoda Enyaq iV може да получи до 9 въздушни възглавници, система Proactive Crew Protect Assist, която автоматично затяга предпазните колани и която автоматично затваря прозорците и панорамния люк при опасност от сблъсък, преобръщане или поднасяне.

На европейския пазар Enyaq iV ще бъде достъпен в 5 варианта, като три са със задно предаване и един електромотор. Базовият Enyaq 50 iV развива мощност от 148 к.с., а батерията е с капацитет 55 кВт/ч, които трябва да стигнат за пробег от 340 км. Следва Enyaq 60 iV с мощност 179 к.с., батерият с 62 кВт/ч и пробег 390 км. Най-мощният вариант с един мотор е Skoda Enyaq 80 iV – 204 к.с., батерия с 82 кВт/ч и пробег до 510 км.

Dacia патентова първия си модел на ток

Румънската марка Dacia, която принадлежи на концерна Renault и предлага най-достъпните като цена модели, френска разработка, е готова с...

По-слабата модикация със задвижване на четирите колела е Skoda Enyaq 80x iV, при която двата електромотора развива 245 к.с. Над нея е разположена версията Enyaq RS iV с 306 к.с., като и двете са с батерия с капацитет 82 кВт/ч, която трабвя да им осигури 460 км пробег. При всички варианти максималната скорост е 160 км/ч, само при RS тя е 180 км/ч.

На основните европейски пазари – като Новегия, например, където електромобилите се радват на голям интерес, вече приемат поръчки за кросоуъра. Първите доставки ще бъдат осъществени догодина, като е известна цената за Чехия. Тя стартира от 40 400 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstreck - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com