Струва ли си постоянно да ремонтирате стара кола или е по-добре да си купите нова?

8515
Струва ли си постоянно да ремонтирате стара кола или е по-добре да си купите нова?
Снимка: CAR

Всеки собственик на автомобил вероятно си задава въпроса - да си купи нова кола или да продължи да ремонтира старата, която постоянно изисква обслужване? В много случаи решението за закупуване на нов автомобил се взема на базата на емоции, но този избор винаги трябва да бъде балансиран.

Първото нещо, което трябва да се прецени при решаването на проблема, е цената на услугата. При нов автомобил всички разходи са насочени към сервизно обслужване, докато употребяваното превозно средство може да създаде много повече неприятности в това отношение. В същото време обаче е възможно и обратното, защото някои разходи при нова кола (като застраховка, например) са много по-големи.

Сериозен ръст в цените на употребяваните автомобили у нас

Цените на колите втора ръка продължават да растат. От бранша прогнозират, че увеличението може да достигне близо 50 процента спрямо цен...

На следващия етап трябва да оцените собствените си финансови възможности. Така че трябва да изчислите колко пари ще спечелите от продажбата на употребяваната си кола и какъв ще бъде общият бюджет за покупка. Ако имате финансово ограничение, няма да е възможно да вземете наистина висококачествена нова кола. В този случай си струва да помислите за рационалността на продажбата на стария.

Трябва да се има предвид, че не всички неизправности на нов автомобил се отстраняват за собствена сметка от търговеца (производителя). Има много агрегати, които собственикът ще трябва да ремонтира за своя сметка. Следователно не трябва да разчитате само на гаранция. Още повече, че напоследък качеството на новите автомобили сериозно спадна.

Преди това автомобил от Япония или Германия можеше лесно да измине 300 000 км. Сега е необходим основен ремонт на основните агрегати вече при пробег от 150 000 км. Надеждността и качеството на новите машини е спаднало значително, така че не бива да вярвате напълно във това, че новата кола ще ви служи дълго време без да създава проблеми.

Не е за пренебрегване и още един фактор. Преди да купите ново превозно средство, трябва също така да оцените загубата на цена във времето. Веднага след като автомобилът напусне автосалона, неговата цена пада с 15%. След 1 години експлоатация стойността му пада с повече от 30%, а на трета година той струва по-малко дори половината сума, която е похарчена за покупката му.

Покупката на кола втора ръка става все по-трудно начинание

Покупката на употребяван автомобил през настоящата 2022 година ще става все по-трудно начинание, главно поради кризата на пазара на нов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com