Учените очакват бум на електромобилите през 2020 г.

6653
Учените очакват бум на електромобилите през 2020 г.
Снимка: Volkswagen

Резултатите от продажите на електромобили през изминалата година показват, че лидер в тяхната разработка е Китай, а не САЩ, както се очакваше по-рано. В най-многолюдната държава на света са продадени повече от 400 000 коли на ток (в това число влизат и хибридите), докато в Щатите те са едва 160 000. На останалите пазари ръстът на електромобили расте бавно, като глобалният бум се очаква през 2020 г.

Всичко това се сочи в изследване на Центъра за автомобилен мениджмвън (CAM) в германския град Бергиш-Гладбах. Според неговите експерти само след 3 години се очаква кардинална промяна на търсенето на превозни средства, задвижвани от електромотор, като това ще водеде до сериозни промени в разпределението на силите в световната автомобилна промишленост.

Главен производител на такива коли ще бъде Китай, където и в момента почти всички продавани електромобили са на местни компании. Местното правителство предвижда да задължи всички автомобилни производители в страната от 2018 г. да произвеждат поне 8% (от общия брой) електрически коли и ако това не бъде изпълнено, ще следват сериозни глоби.

Въвеждането на подобни квоти ще доведе до сериозни проблеми до чуждите фирми, които продават продукцията си в Китай. Особено за тези, които до момента по-малко са се занимавали с производсво на електромобили и хибриди. Най-големият чужд производител в страната – концернът Volkswagen, вече призна, че това решение е сериозно предизвикателство, тъй като до момента германците не са произвеждали електромобили на територията на страната.

Това ще се промени до 2020 г., като концернът планира дотогава да е пуснал на местния пазар поне 15 модела с алтернативни двигатели. Началото на тази експанзия ще стартира още през 2017 г., когато Audi съвместо с китайския си партньор FAW ще започне производство на хибридна версия на модела си A6.

Подобен ход обмислят и в Daimler, откъдето през следващите 10 години ще предложат 10 глобални модела под марката Mercedes EQ. Всички те ще бъдат с хибридни или електрически агрегати. Тяхното серийно производство на територията на Германия ще стартира през 2020 г.

Концернът Renault-Nissan също поема в тази посока, като най-късно до 2 години ще предложи достъпен като цена електромобил за китайския пазар.

В Европа обаче търсенето на подобни автомобили продължава да бъде слабо. Отличник отново е пазарът в Норвегия, където през 2016 г. са регистрирани 45 000 нови леки и търговски автомобили на електричество. Следват Великобритания – 37 000, Франия – 29 000 и Германия – 25 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com