Volkswagen и властите в САЩ се разбраха

1292
Volkswagen и властите в САЩ се разбраха
Снимка: Volkswagen

Концернът Volkswagen ще плати средно по 5000 долара на американските собствениците на дизелови автомобили, за които е доказано, че са с манипулирани двигатели. Парите ще бъдат компенсация за похарчените суми за гориво, съобщиха медиите в САЩ.

Всеки един собственик на дизелов автомобил на германския производител, за който е доказано, че е с некоретна система за отчитане на вредните емисии, ще получи между 1000 и 7000 долара. Концернът вече призна, че от 2009 г. насам е фалшифицирал резултатите от екологичните тестове, проведени на територията на САЩ. Адвокатите, представляващи интересите на пострадалите потребители, официално ще съобщят за споразумението по-късно тази седмица.

Общият брой на засегнатите в Щатите автомобили е 480 000, което означава, че Volkswagen ще трябва да плати около 10,2 млрд. долара. Тази сума обаче ще нарасне, тъй като концернът предлага да изкупи проблемните машини от техните собственици. Германският производител обаче няма да има право да продаде тези превозни средства на други пазари, преди те бъдат приведени в съответствие с изискванията.

Освен това Volkswagen се е съгласил да финансира редица федерални и регионални програми и научни изследвания за оздравяване на атмосферата. Счита се, че по този начин производителят ще може, поне частично, да поправи щетите, нанесени на околната среда от дизеловите двигатели.

Неприятностите на концерна не приключват с изплащането на обезщетенията, тъй като някои от клиентите смятат да заведат съдебни искове. Част от големите акционери ще сторят същото, както и Федералната агенция по търговията, която смята да обвини Volkswagen в нарушение на рекламните закони в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com