Volkswagen ID.3 ще променя разбирането за електромобили

6497
Volkswagen ID.3 ще променя разбирането за електромобили
Снимка: Volkswagen

Широко разпространеното схващане e, че електромобилите са подходящи и практични преди всичко в градски условия. Производителите обаче правят всичко възможно, за да разсеят тези твърдения и Volkswagen с новия си ID.3 e едно от доказателства за това. Дали обаче успява?

Базовата версия на ID.3, която ще излезе на пазара по-късно през 2021 година, ще използва акумулаторна батерия с капацитет в размер на 45 кВтч и ще може да измине до 330 километра с едно зареждане по изискванията на стандарта WLTP.

Засега ID.3 е наличен във версия, която разполага с акумулаторна батерия с капацитет 58 кВтч, достатъчна за изминаване на до 420 км., и с мощност 150 кВт (204 к.с.). Очаква се и вариант с мощност от 107 кВт или 146 к.с. Топ-вариантът на електрическия хечбек разполага с максимална мощност 150 кВт (204 к.с.) и капацитетът на акумулаторната батерия достига 77 кВтч – изключителен енергиен потенциал, с който електромобилът може да измине до 550 км.

Volkswagen ID.3 е най-продаваният електромобил в Европа

Първият електромобил на Volkswagen от ново поколение - ID.3, е най-продаваният електрически модел в Европа. Това съобщава агенция JATO ...

Ще стигне ли до морето?

С това постижение новият ID.3 категорично прекрачва психологическата граница от 500 километра, която в България често се свързва с въпроса „Ще стигне ли до морето?” Благодарение на интерактивните асистиращи системи, способността за рекуперация и останалите функции за ефективно използване и оползотворяване на излишната енергия, водачът на ID.3 би трябвало да бъде максимално улеснен в поддържането на оптимален по отношение на енергопотреблението стил на шофиране, при който заложеният от производителя пробег вече не е просто пожелание или празно обещание, а жива реалност на пътя.

Разбира се, изминаването на дълги разстояния изисква определен стил на шофиране с добра преценка на пътната ситуация и използване на всички възможности на профила и релефа на маршрута за икономия и възстановяване на енергията. В случая, ID.3 предлага мощна функция за рекуперация, възможност за движение по инерция с минимални загуби от съпротивление и вътрешно триене, както и пълна интеграция на електронните системи за контрол на задвижването, поведението и навигацията.

Една от характерните особености и предимства на новия ID.3 например е способността му да разпознава различните видове кръстовища и знаците за ограничение на скоростта самостоятелно и съответно да намалява скоростта без необходимост от намеса от страна на водача, който получава пълна информация за енергопотреблението и оставащия пробег в реално време и може да съобрази маршрута и евентуалните спирки по него с наличната мрежа от зарядни станции.

Най-евтиният електромобил в Европа ще струва 11 000 евро

Румънският производител Dacia, който е част от групата Renault, обяви цената на първия си електромобил. Той се казва Spring и ще бъде н...

А ако се наложи да заредим по пътя?

Зарядната инфраструктура се разширява непрестанно с усилията на държавата, общините и специализираните в тази област частни компании. Съществуват редица европейски програми за поощряване на развитието на мрежата, която междувременно има точки на цялата територия на страната, част от които бързозарядни.

Освен от стандартната домакинска електрическа мрежа и домашните стенни зарядни модули, всички версии на ID.3 могат да се зареждат и на обществени станции с променлив, прав и трифазен ток.

При използване на бързозарядна станция със 100 кВт например, вариантът на ID.3 Pro с най-голямата акумулаторната батерия с капацитет 77 кВтч може да набави необходимата за изминаване на около 290 километра енергия само в рамките на 30 минути – достатъчно време да изпиете едно кафе и да се освежите преди да потеглите без притеснения към която точка на страната пожелаете…

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com