Volkswagen отказва да плаща същите обезщетения в Европа

1232
Volkswagen отказва да плаща същите обезщетения в Европа
Снимка: Volkswagen

Германският концерн Volkswagen Group няма да плаща на клиентите си в Европа същите обезщетения, които ще получат собственицине на автомобили в САЩ, пострадали от скандала с манипулирани дизелови двигатели, съобщава “Ройтерс”.

Производителят се съгласи да изплати около 10 млрд. долара на клиентите си в САЩ, както и да инвестира още 5 млрд. в създаване на фонд за борба с уврежданията, нанесени на околната среда от дизеловите мотори. В Щатите обаче манипулираните автомобили са около 500 000, което прави по 5 000 долара средно на кола, а в Европа бройката е 8,5 млн. И подобна схема направо ще разори Volkswagen.

През миналата седмица еврокомисарят по въпросите на промишлеността и предприемачеството Елжбета Бенковска призова концерна да изплати обезщетения на европейските собственици по същата схема, която бе използвана и в Щатите. В противен случай производителят ще прояви несправедливо отношение към клиентите си в ЕС, категоричен е еврокомисарят.

Шефът на Volkswagen Group Матис Мюлер обаче директно отхвърли това предложение. В интервю за германските медии той подчерта, че съдебната система в САЩ е различна от тази в ЕС, затова и се е наложило зад океана да се търсят други начини за уреждане на проблема.

„При нас в Европа ситуацията е съвсем различни и не е нуждо бъдеш математик, за да разбереш, че изплащането на подобни компенсации ще доведе до разоряването на Volkswagen”, категоричен е Мюлер.

Босът подчерта, че концернът активно работи по достигане на споразумение за начина на обезщетяване на европейските клиенти. Освен това концернът вече следва новата си стратегия на развитие, която ще реорганизира дейността му. Една от крачките в тази насока е спирането на 40 модела на различните марки, влизащи в състава на Volkswagen Group.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com