Volvo представи най-малкия си електромобил

5370
Volvo представи най-малкия си електромобил
Снимка: Volvo

Шведският концерн Volvo официално представи новия си електрически автомобил - EX30. Колата е определяна като „кросоувър“, но е по-скоро е „повдигнат“ хечбек, чиято допълнителна височина се добавя от тягова батерия, вградена в пода.

Всъщност, EX30 е най-малкият автомобил в гамата на Volvo. Дължината му е само 4233 мм, но междуосието от 2650 мм гарантира простор в купето. Това е и най-динамичният модел в историята на марката, тъй като е оборудван с две електромотора, развиващи съвкупна мощност от 428 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,6 секунди, а максималната скорост, както и при другите модели на марката, е ограничена на 180 км/ч.


Когато колите са по-здрави от сградите

Снимки на странен инцидент, станал в Метуен (щата Масачузетс) бяха публикувани от Carscoops. На тях се вижда автомобил от второто покол...

Базовите версии на EX30 ще се предлагат само с един електромотор, поставен на задната ос. Неговата мощност обаче също е впечатляваща – 272 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч в този случай ще става за 5,7 секунди, съобщават от компанията-производител

Клиентите на Volvo ще имат избор от две батерии. В базовата версия това е блок от евтини желязо-фосфатни литиеви батерии с капацитет 49 кВт/ч. В другите модификации литиевата батерия се състои от никел-манган-кобалтови клетки и има капацитет от 64 кВт/ч.

Вариантът със задвижване на задната ос и по-мощна батерия ще може да измине до 480 км с едно зареждане, според европейския цикъл на измерване WLTP. Версията с два електромотора има по-малък пробег – 450 км.


Вече са известни и цените на Volvo EX30 за Европа, където те стартират от 36 000 евро. Поръчки за кросоувъра вече се приемат, като по-късно тази година моделът ще стъпи и на други континенти.

Ето го най-луксозното Volvo

Премиерата на електрическия флагман Volvo EX90 се състоя през ноември 2022 г. Сега кросоувърът получава луксозна версия, в която специа...

Любопитното е, че премиерата на новия електромобил на марката става само няколко дни след тази на Smart #3, чиито характеристики са почти същите като Volvo EX30. Както е известно, и двете марки са собственост на китайския концерн Geely и затова не е изненада, че двата електромобила имат почти идентични характеристики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Още един проблем спъва продажбите на електромобили

Какви грешки правят шофьорите при регулиране на огледалата?

Японски производители ще правят двигатели без бензин и дизел

Какво да направи, ако двигателят прегрее?

Бразилия вече е новият най-голям вносител на китайски електромобили

Range Rover за първи път ще се произвежда извън Великобритания

Как много шофьори убиват съединителя на колата си

Audi разработва нова платформа за електрически автомобили с китайци

Допълнителните стикери и емблеми на волана са опасни!

ЕС ще забрани доставките на премиум автомобили в Беларус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com