Заслужава ли си покупката на хибриден автомобил?

14501
Заслужава ли си покупката на хибриден автомобил?
Снимка: Lexus

Само преди дни стана ясно, че властите в Германия ще спрат всички субсидии за хибридни преводни средства и ще намалят тези за електромобилите. Решението им влиза в сила догодина и се очаква то да има огромен ефект върху най-големия автомобилен пазар в Европа.

При електромобилите е ясно – те все още се развиват, за да се превърнат в технология на бъдещето, като планът на ЕС е от 2035 година нататък всички нови продадени коли да бъдат с изцяло електрическо задвижване. Това означава, че хибридите явно вече не влизат в плановете на властите и постепенно те ще бъдат изтласкани от пазара.

Защо Германия се готви да отмени по-рано бонусите за покупка на хибриди?

Икономиката на Европа преживява трудни времена и това няма как да не се отрази дори на държави като Германия. Освен масовото поскъпване...

Заслужава ли си обаче покупката на такъв автомобил? Още от самата си поява хибридните автомобили бяха сочени като компромис (или преходен вариант) класическите коли с двигател с вътрешно горене и електромобилите. Последните обаче все още са много скъпи, а и инфраструктурата от зарядни станции все още не е добре развита, така че именно хибридите се превърнаха в добър вариант за тези, които се нуждаят от икономично превозно средство за всекидневна употреба.

Тяхната задвижваща система се различава, но във всички случаи има електромотор, който помага за пестене на гориво. Той или допълва двигателя с вътрешно горене или се използва като основен агрегат. Има вариант, при който двигателят с вътрешно горене играе ролята на генератор за електричество и така зарежда батерията.

Какви са предимствата на този тип задвижване? Основното е икономичността и увеличения резерв на мощност. Plug-in хибридите (PHEV), които се зареждат дори от обикновена електропреносна мрежа, могат да се движат на чисто електричество в продължение на близо 100 км, което при употреба в градски условия си заслужава напълно.

Недостатъците на хибридите включват висока цена и лоша толерантност към ниски температури. При студено време батериите бързо се разреждат, така че икономията на гориво не е толкова значителна. Ремонтът и поддръжката на хибридите е много по-скъп от бензиновите и дизеловите автомобили. А също така на дълъг път те харчат повече от аналозите си с двигател с вътрешно горене, тъй като са по-тежки заради допълнителния електромотор и батерията.

Електрифицираните коли изпревариха дизелите по продажби в Европа

За първи път в историята продажбите на електрически автомобили и зареждащи се хибриди (plug-in) в Европа са по-големи от тези на модели...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com