Българската армия превзема Одрин

45559
Българската армия превзема Одрин
1913 г.

Петмесечната обсада по време на Балканската война на смятаната за една от най-непревземаемите в цяла Югоизточна Европа крепости завършва с решителна победа за българска войска и капитулирането на 60-хилядната турска армия начело с Шукри паша.

Българското командване насочва срещу Одринската крепост Втора българска армия начело с генерал Никола Иванов. Още в началото на войната крепостта е изолирана и така се осигурява настъплението на другите ни две армии - Първа и Трета.

Убит е сръбският премиер Зоран Джинджич

Зоран Джинджич е сръбски политик, един от основателите на Демократичната партия. Министър-председател на Република Сърбия от 2001 г. до...

На 17 януари 1913 ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов, е назначен за началник на Източния сектор и подготовката за щурм на крепостта започва.

Последното, което е държало османската армия, е Одрин, тъй като Одрин пък е държал ключа на железницата. Чаталджа е атакувана без тежка артилерия, тъй като железницата е минавала през Одрин, а по това време тежките оръдия са можели само чрез железницата да бъдат прехвърляни.

Одрин е укрепен от Османската империя под ръководството на германски инженери в навечерието на войната Отбранителната линия включва три укрепени позиции. Първата е на 9-11 км. от града, а втората и третата са на 1-3 км от града. Позициите имат 24 каменни форта, стационирани голямокалибрени батареи, окопи, ходове за съобщения, телени мрежи, вълчи ями и фугаси. Гарнизонът й е в състав от 65 000 турски бойци и офицери, 524 оръдия и 20 тежки картечници. Срещу тях българското командване противопоставя 120 000 български и 40 000 сръбски войници и офицери. Българите имат 1300 оръдия. Планът предвижда настъплението да започне нощем с удар между фортовете (Айвазбаба - Айджиолу) в източния сектор на турската отбрана, а демонстративни удари бъдат нанесени и в други участъци.

Големият щурм започва на 11 март. Пехотните части срязват телените заграждения и влетяват във вражеските окопи. За две денонощия българската армия успява да разкъса огражденията, да пробие фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и да превземе непревземаемата военна крепост. В ранните часове на 13 март е превзет фортът Айджиолу, малко по-късно пада и Айвазбаба.

В София е убит министър-председателят Димитър Петков

В студения следобед на 11 март (26 февруари стар стил) 1907 г., близо до „Орлов мост” е извършено покушение срещу министър-...

След близо 8-часов бой всички фортове падат. Частите на Втора армия влизат в Одрин с развети знамена. В архивите са запазени снимки как в 13 часа на 13 март 1913-та година комендантът на крепостта Шукри паша предава сабята си и гарнизона на ген. Иванов.

Завършва една от най-героичните операции в цялата българска военна история. Генерал Вазов се обръща към войните с думите - "Светът има да се чуди на вас, доблестни синове, че можахте в 30 часа да превземете една от най-силните крепости."

Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 картечници. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.

Две седмици след превземането на крепостта е подписано примирието, а на 17 май - и Лондонският мирен договор. Той става и ябълката на раздора между балканските държави, участнички във войната, и води до следващата унищожителна за България Междусъюзническа война.

Открити са пръстените на Уран

Пoдoбнo на Сатурн и Юпитер, Уран същo има пръстени. Те са oткрити през 1977 гoдина. Уран има фини пръстени, съставени от частици с диа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат
За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат

На 8 май 1978 г. Еверест е изкачен без кислороден апарат. Райнхолд Меснер Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател...